FreeCinema

Follow us

MY LITTLE PONY: Η ΤΑΙΝΙΑ (2017)

(MY LITTLE PONY: THE MOVIE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέισον Τίσεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Από το δελτίο Τύπου: «Μια σκοτεινή μαγική δύναμη απειλεί την Ponyville. Τα μικρά Pony ξεκινούν ένα αξέχαστο ταξίδι πέρα από την Equestria, όπου γνωρίζουν νέους φίλους και συναρπαστικές περιπέτειες, στην προσπάθειά τους να σώσουν την πόλη τους με τη δύναμη της φιλίας.»

Παρντόν για την «κλοπή» της σύνοψης του δελτίου Τύπου, αλλά… πόσα μπορεί να αντέξει ένας ενήλικας που, για πρώτη φορά στη ζωή του, μπαίνει στο animated σύμπαν του franchise του θρυλικού «My Little Pony» με την αθωότητα της πίστης στην ανθρώπινη θέληση και την αντοχή; Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να εξέλθω της αιθούσης για λίγα λεπτά, διότι εμφάνισα δείγματα ημικρανίας και τσουξίματος στα μάτια, αλλά επέστρεψα εγκαίρως για να μην χάσω το πανηγυρικό φινάλε με άσμα της μαϊντανού – αοιδού Sia, η οποία δανείζει τη φωνή της γενικά στην αγγλόφωνη version του φιλμ. Εμείς, βέβαια, ακούμε μονάχα την ελληνική μεταγλώττιση στα ντόπια σινεμά. Δικαιολογημένα. Δεν υπάρχει τόσο αρρωστημένο βίτσιο σε άνθρωπο, ώστε να απαιτήσει από τη διανομή να παίξει και την original κόπια…

Για την ίδια την ταινία, δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς που θα σκεφτούν να συνοδεύσουν ένα ανήλικο (μέχρι την ηλικία των έξι μάλλον, μετά θα πάθετε ζημιά όλοι μαζί) στο σινεμά, ας γνωρίζουν ότι τούτη η 2D animation κινηματογραφική παραγωγή που βασίζεται στα διάσημα κουκλάκια της εταιρείας Hasbro (ακολούθησε και η τηλεοπτική σειρά) είναι αρκετά ασφαλής για ανέμελη ψυχαγωγία, με ιδανικό target group τα μικρά κορίτσια, προφανώς (σε κάθε άλλη περίπτωση, τίθεται ένα ρίσκο μελλοντικού σεξουαλικού προσανατολισμού…).

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περιγράψω λίγο καλύτερα την πλοκή, η πριγκίπισσα της φιλίας, η Twilight Sparkle, ετοιμάζει μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή… εεε… φιλίας, ώσπου κάνει την εμφάνισή του ο βασιλιάς Τυφώνας (ή κάτι τέτοιο) που επιτίθεται κατά της Ponyville, με την απαίτηση οι υπόλοιπες πριγκίπισσες (λυπηθείτε με, δεν θυμάμαι ονόματα!) να παραδώσουν τις μαγικές τους ικανότητες, για να αποκτήσει εκείνος κάποια υπερδύναμη που θα τον καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο της Equestria (τι σημαίνει αυτό, θα σας γελάσω).

Το σχέδιο είναι αρκετά παλιομοδίτικο και, για παράδοξους λόγους που δεν δύναμαι να εξηγήσω, οι ηρωίδες της ταινίας θυμίζουν εκφραστικά τα πλασματάκια που… πεθαίνουν φρικτά ή διαμελίζονται στην animated σειρά των «Happy Tree Friends» (μια πρόσκαιρη ευκαιρία για μειδίαμα κατά τη διάρκεια της προβολής)! Η αφήγηση διακόπτεται από κάποια τραγούδια σε στιλ μιούζικαλ (ατυχώς, μη μεταγλωττισμένα στα ελληνικά), μέχρι να οδηγηθούμε στο πανηγυρικό φινάλε, μετά χορών και ασμάτων, φυσικά. Νομίζω πως η φιλία νίκησε και το σύμπαν των μικρών Pony βρήκε ξανά την ισορροπία του. Απλά, να προειδοποιήσω ότι την επόμενη φορά δεν θα πάω να δω ένα πιθανό sequel για να γράψω την «κριτική» του, θα πέσει κλήρος…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είπαμε, για μέχρι έξι ετών επιτρέπεται, ανώδυνο είναι, δεν θα πάθει και τίποτε σοβαρό το παιδάκι. Ο συνοδός, πάλι…


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Εγώ να πω μόνο κρίμα που δεν βάλανε στο σάουντρακ και το «Καβάλα» με την Άννα Γούλα.