FreeCinema

Follow us

ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ (2016)

(NEBEL IM AUGUST)

  • ΕΙΔΟΣ: Ιστορικό Δράμα Περιόδου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάι Βέσελ
  • ΚΑΣΤ: Ίβο Πίτσκερ, Σεμπάστιαν Κοχ, Τόμας Σούμπερτ, Φρίτσι Χάμπερλαντ, Χενριέτε Κονφούριους, Μπράνκο Σαμαρόφσκι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Παιδί νομά βρίσκει πρόχειρο καταφύγιο σε κλινική – θεραπευτήριο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο πατέρας του αγωνίζεται να βρει τρόπο ώστε να μεταναστεύσουν μαζί για Αμερική. Σταδιακά, θα ανακαλύψει τα αίτια των πολυάριθμων θανάτων των εκεί τροφίμων, που μόνο από βρογχοπνευμονία δεν «αποδημούν»…

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Ντόμες, η «Ομίχλη τον Αύγουστο» αφηγείται την αληθινή ιστορία του 13χρονου Έρνστ Λόσα, ενός από τα ελάχιστα αρτιμελή παιδιά που είχαν την κακή τύχη να εγκλειστούν σε μια από τις κλινικές που το Τρίτο Ράιχ μετέτρεψε σε «εργαστήρια» ευθανασίας για τους συμπατριώτες που δεν είχαν τα «φόντα» να ανήκουν στην περίφημη «Αρία» φυλή.

Έτσι, η ιστορία του μικρού ήρωα γίνεται το όχημα – αφορμή για μια «παρασκηνιακή» ενδοσκόπηση ενός από τα πιο στυγερά εγκλήματα αυτού του φρικτού πολέμου, με τους Γερμανούς αξιωματούχους και τους επιστήμονες / ιατρούς να παίζουν τον ρόλο του Θεού, επιλέγοντας το δικαίωμα ή όχι στη ζωή για αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές, στην προκειμένη μικρών παιδιών (ως επί το πλείστον). Μακριά από το περισσότερο χρησιμοποιημένο στο σινεμά σκηνικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των θαλάμων αερίων τους, το σκηνικό μιας κλινικής στην οποία το έγκλημα διαπράττεται μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων τροφίμων / ασθενών μοιάζει ακόμη πιο απάνθρωπο, χωρίς όμως να αποφεύγεται και μια αίσθηση εύκολης συγκινησιακής φόρτισης, καθώς ο θεατής έχει τον χρόνο να γνωρίσει καλύτερα τα θύματα ενός «κατώτερου Θεού».

Ο μικρός αλητάκος Έρνστ σου επιτρέπει άμεσα την ταύτιση μαζί του και γρήγορα θα νιώσεις ότι η συνείδησή του είναι τίμια, παίρνοντας το μέρος τού καλού και επιχειρώντας να σώσει όσο περισσότερα παιδιά γίνεται από το «φάρμακο» της ευθανασίας, με συνεργάτιδα μια θαρραλέα καλόγρια – νοσηλεύτρια που δεν συμπορεύεται με τις νοσηρές αποφάσεις των ανωτέρων της.

Η ακαδημαϊκής ματιάς σκηνοθετική προσέγγιση της αφήγησης, τα δραματικά στερεότυπα και η σχετικά μεγάλη διάρκεια του φιλμ δεν επιτρέπουν στις λιγοστές ανατροπές της πλοκής να σηκώσουν κεφάλι και να απογειώσουν την «Ομίχλη τον Αύγουστο» σε κάτι πιο ουσιαστικό καλλιτεχνικά. Τουλάχιστον, αποφεύγεται το άγριο μελόδραμα και ο προφανής διδακτισμός κατά των Ναζί, καταλήγοντας και σε ένα αντι-ηρωικό φινάλε που αν ήταν γραμμένο για το σινεμά σίγουρα θα διέφερε. Η πραγματική ζωή, όμως, πάντοτε γράφει τα χειρότερα «σενάρια»…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το ναζιστικό πρόγραμμα «Action T4», χάρη στο οποίο οι Γερμανοί εξολόθρευσαν 200.000 λιγότερο υπερήφανους συμπατριώτες τους λόγω διαφόρων αναπηριών και ασθενειών, είναι το διαφωτιστικό background για ένα αρκετά προβλέψιμο σε διαθέσεις δράμα περιόδου που σχολιάζει τη φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη βιωμένη καθημερινότητά του. Ο συνδυασμός της κλινικής ψυχρότητας κάνει καλή αντίθεση με τον παιδικό συναισθηματισμό, αλλά τίποτε άλλο δεν αναδεικνύει τούτο το ευγενικών προθέσεων φιλμ που θα μπορούσε να γινόταν μια μάλλον πιο καλοδεχούμενη (από τις τηλεοπτικές ίντσες…) mini σειρά.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τελειώνει κι ο Σεπτέμβρης, αργήσατε λιγάκι, παιδιά, αλλά πού να πας αυγουστιάτικα με τους Ναζί και τις «εκκαθαρίσεις» τους. Βασικά, πού να πας με τέτοιο θέμα ασχέτως μήνα! Όχι σινεμά, πάντως…