FreeCinema

Follow us

Ο ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ (2017)

(THE HITMAN'S BODYGUARD)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Δράσης
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάτρικ Χέτζες
  • ΚΑΣΤ: Ράιαν Ρέινολντς, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάλμα Χάγεκ, Γκάρι Όλντμαν, Ελοντί Γιουνγκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Σωματοφύλακας με «λερωμένο» βιογραφικό υποχρεώνεται να συνοδεύσει επαγγελματία hitman (ο οποίος τυγχάνει και θανάσιμος εχθρός του) από το Λονδίνο μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έτσι ώστε ο δεύτερος να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας κατά Λευκορώσου δικτάτορα, υπεύθυνου για μαζικές δολοφονίες πολιτών.

Βλέποντας το σήμα της Millennium Films πριν καν ξεκινήσει η ταινία, δεν έχεις μεγάλες φιλοδοξίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Παρακλάδι της πάλαι ποτέ Nu Image, εταιρείας που ο (σε «απόσυρση», πλέον) βιντεοκλαμπάς της γειτονιάς σου μπορεί να μνημονεύει με ευγνωμοσύνη για τις… ενοικιάσεις και τις «υπερπαραγωγές» (συνήθως γυρισμένες στη Βουλγαρία ή τη Νότια Αφρική, για προφανείς λόγους…) που του χάρισε από το 1992, σήμερα παρουσιάζει στις κινηματογραφικές αίθουσες (και ουχί straight to video) ένα καλύτερα «λουστραρισμένο» προϊόν b-μουβιάς που αντέχει ποιοτικά και στη μεγάλη οθόνη, με σαφώς πιο δελεαστικούς stars / πρωταγωνιστές. «Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή» τυγχάνει να είναι ένα από τα ευτυχή παραδείγματα παραγωγών της Millennium, πάντοτε στο πλαίσιο μιας κοινότοπης περιπέτειας δράσης με εκρήξεις, κασκάντες και ανθρώπινες απώλειες (λέγε με και «μακελειό»).

Ο Ράιαν Ρέινολντς υποδύεται έναν διεθνούς φήμης σωματοφύλακα που εισπράττει τη «ρετσινιά» απώλειας πελάτη του από πληρωμένο εκτελεστή (μαντέψτε το «twist»…) και έκτοτε κινείται στην αγορά εργασίας με δευτεράντζες αλλά ματσωμένους και μπλεγμένους πάντοτε με τον κόσμο της παρανομίας, ώστε να έχουν την ανάγκη του. Ο συνδυασμός του Ρέινολντς με τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον είναι η μεγαλύτερη… κωλοφαρδία της ταινίας, που πατάει στα χνάρια του κλασικού buddy διδύμου της διχόνοιας και των κακουχιών, μέχρι να καταλήξουμε στο στερεότυπο ενός ευτυχούς φινάλε, με την ελπίδα όλα να πάνε καλά στο box-office και να μας «κάτσει» και το franchise (με αντίστοιχο, δυνατό καστ για το σινεμά ή… όποιον βρούμε για το home entertainment). Παραδόξως, εδώ το καλό… τριτώνει (!) με την υποστηρικτική παρουσία της φυλακόβιας Σάλμα Χάγεκ, συζύγου του Τζάκσον, μαζί με τον οποίο μας χαρίζει και μια σουρεάλ σκηνή ανθολογίας (σαματάς με «ιπτάμενο» οπλοστάσιο και σώματα σε bar, με υπόκρουση το «Hello» του Λάιονελ Ρίτσι!).

Η formula του «Διώκτη του Μεσονυχτίου» (1988) αποτελεί τη βάση για το φιλμ και όσο το χιούμορ έχει το πάνω χέρι, τόσο καλύτερα κυλά ο χρόνος αυτού του «Σωματοφύλακα», ο οποίος δεν χαρίζει… bodycount στον θεατή, έστω κι αν το CGI είναι ελαφρώς… δευτέρας κατηγορίας (ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με εκρήξεις και φλόγες). Η χημεία υπάρχει (κι ας μην διεκδικεί την αριστεία), όμως το κομμάτι της πλοκής του αιμοδιψούς και παράφρονα δικτάτορα (ο Γκάρι Όλντμαν βγάζει από το «συρτάρι» της φιλμογραφίας του τη γραφική φιγούρα του Ρώσου τρομοκράτη από το «Air Force One») παίρνει τον εαυτό του περισσότερο στα σοβαρά από την κατεύθυνση της υπόλοιπης ταινίας, με αποτέλεσμα οι δραματικές υποπλοκές που τον εμπλέκουν να δημιουργούν «κοιλιές» ή να αποπροσανατολίζουν το στοιχείο της διασκέδασης.

Ο σκηνοθέτης του δεύτερου sequel των «Αναλώσιμων» (2014) χειρίζεται τις σκηνές δράσης με διάθεση αληθοφάνειας, χωρίς να καταφεύγει σε over-the-top κανιβαλισμούς (η επίθεση στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί μια κάποια εξαίρεση… ευκολίας που προκαλεί το μειδίαμα), αλλά δεν δύναται να προσφέρει κάτι πιο καλλιτεχνικά τσαμπουκαλεμένο σε άποψη. Σίγουρα όχι μια αστοχία περιπέτειας, όπως και να ‘χει, η οποία οφείλει πολλά στον υπερβολικά άνετο Τζάκσον που βρίσκεται στο στοιχείο του και κάνει τη φιγούρα του… «αβάδιστα»!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μετεξέλιξη της action βιντεΐλας από τα 90’s με καλύτερα φιλμικά συστατικά για ανάλαφρη ψυχαγωγία στο multiplex και target group αρκετά ευρύ, από κτήνη πιτσιρικαρίας μέχρι ενήλικες που γουστάρουν την old-school δράση τους με ένα touch από χιουμοράκι μοβόρικο. Δεν είναι προσβλητικό αν ξέρεις τι πας να δεις, δεν θα σε αδικήσει αν πας για τον χαβαλέ, ούτε και θα κλαις το αντίτιμο του εισιτηρίου στην τελική. Ελαφρώς χαμένη ευκαιρία για κάτι που θα μπορούσε να μείνει και στη μνήμη μας, πάντως.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι δύο ζοχάδες που σκοτώνουνε στο επάγγελμα και πρέπει ο ένας να καταθέσει για σφάχτη από Ανατολική Ευρώπη, αλλά άντε να φτάσουν στο δικαστήριο με τόσους μισθοφόρους που τους κυνηγάνε. Κράτηση για το ΣουΚου στο βιντεοκλάμπ!