FreeCinema

Follow us

ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΝΥΧΤΑ (2014)

(NIGHT WILL FALL)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέ Σίνγκερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ («German Concentration Camps Factual Survey») που γυρίστηκε το 1945, το φιλμ παρουσιάζει, μέσω συγκλονιστικού αρχειακού υλικού και μαρτυριών από επιζώντες, τις απίστευτες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας τα πλάνα που γύρισαν οι cameramen των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις οδηγίες του Σίντνεϊ Μπρενστάιν (και τις συμβουλευτικές παρατηρήσεις του ίδιου του Άλφρεντ Χίτσκοκ), ο Αντρέ Σίνγκερ ανασύρει το υλικό που για λόγους συμφερόντων έμεινε στην άκρη (οι ιθύνοντες της εποχής δεν ήθελαν τελικά, ως μελλοντικό πιθανό σύμμαχο, να στοχοποιήσουν τη Γερμανία) και αποκαλύπτει ποια εικόνα αντίκρισαν οι απελευθερωτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών μετά τη λήξη του πολέμου, με εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας να περιμένει δικαίωση. Ελαχιστοποιώντας τις συνεντεύξεις, ο Σίνγκερ περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αφήγηση (της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) και, κυρίως, τη δύναμη των εικόνων του, που όχι απλά είναι σκληρές αλλά φλερτάρουν έντονα με τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Αυτή η αντίθεση των εικόνων με την ανοχή που επέδειξαν όσοι γνώριζαν για τα γεγονότα τότε είναι ένας αφηγηματικός παράγοντας που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ο σκηνοθέτης, όμως αυτό που απομένει στο φινάλε είναι η σημασία της αποτύπωσης και ο κινηματογραφικός χειρισμός ενός συγκλονιστικού υλικού που ανήκει στην ανθρώπινη παρακαταθήκη.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.