FreeCinema

Follow us

ARES: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (2016)

(ARES)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν-Πατρίκ Μπεν
  • ΚΑΣΤ: Όλα Ραπάς, Μισά Λεσκό, Τιερί Ανσίς, Ρουθ Βέγκα Φερνάντεθ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Παρίσι, 2035. Ο πληθυσμός βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης. Πολυεθνικοί κολοσσοί λανσάρουν αγώνες πολεμικών τεχνών, όπου το ντοπάρισμα είναι απολύτως νόμιμο. Βετεράνος πυγμάχος θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο ring, προκειμένου να σώσει την αδελφή του και την κόρη της. Αυτό, όμως, δεν θα είναι και τόσο εύκολο…

Το γνωστό τοις πάσι τρίπτυχο, με το οποίο έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές Γάλλων, το λέει καθαρά: Liberté, égalité, fraternité. Σωστό μεν, πλην όμως, σε κάτι λιγότερο από είκοσι χρονάκια, αυτά θα είναι… passé, ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζαν-Πατρίκ Μπεν, παρουσιάζοντας ένα δυστοπικό όσο δεν πάει αύριο, όπου όλες οι αξίες έχουν καταρρεύσει, με το χρήμα να είναι ο απόλυτος κινητήριος μοχλός των πάντων (με αυτό το τελευταίο, βέβαια, να μην απέχει καθόλου από ό,τι συμβαίνει… ήδη).

H Πόλη του Φωτός, του πολύ κοντινού μας μέλλοντος, μόνο τέτοια δεν είναι, καθώς έχει βυθιστεί σε μια απέραντη μουντάδα, όμοια με αυτήν των «Παιδιών των Ανθρώπων» (2006), με εκατομμύρια άνεργους να την έχουν κατακλύσει, σε μια α λα «Soylent Green» (1977) προσέγγιση του ζητήματος της αστικοποίησης και του υπερπληθυσμού. Οι πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει να κάνουν κουμάντο στον ευρισκόμενο στα πρόθυρα εξέγερσης εξαιτίας τής ανέχειας λαό, ακολουθούν τον από αρχαιοτάτων χρόνων αλάνθαστο κανόνα, να κρατούν τα πλήθη σε μόνιμη καταστολή μέσω της αποχαύνωσης. Του προσφέρουν αφειδώς άρτον και θεάματα, λανσάροντας σκληρούς αγώνες ξύλου, στους οποίους όχι μόνο όλα επιτρέπονται εντός του ring (θανατηφόρων χτυπημάτων συμπεριλαμβανομένων), αλλά ακόμη και το ντοπάρισμα δεν αποτελεί πλέον κάποιου είδους taboo (κατά μία άποψη, ούτε αυτό απέχει και τόσο από ό,τι συμβαίνει σήμερα στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού…). Ο Αρές του τίτλου επιλέγεται ως ο πιο κατάλληλος για να δοκιμάσει τη νέα super ουσία φαρμακευτικού γίγαντα, καθώς είναι ο μόνος που ταιριάζει στο μοντέλο. Αυτός δέχεται να γίνει ουσιαστικά πειραματόζωο, επιστρέφοντας πίσω σε αυτό που είχε παρατήσει, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Η οικογένειά του χρειάζεται βοήθεια, οπότε μπροστά σε τέτοιες αποφάσεις ακόμα και οι πιο σκληροί δεν γίνεται να γυρίζουν αλλού το βλέμμα, παρά να το καρφώνουν στο «κλουβί»: εκεί όπου το μπουνίδι πέφτει άφθονο, γεμίζοντας τις τσέπες του ζητωκραυγάζοντος πλήθους.

Δεν λείπουν οι ιδέες (έστω και δανεικές) από το φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη. Έχει μελετήσει άψογα τους σκηνικούς χώρους του «Blade Runner» (1982), καθώς και τις νυχτερινές του λήψεις, συνδυάζοντας την εντελώς γκρίζα προοπτική του μέλλοντος που οραματίζεται με ένα αθλητικό δράμα, το οποίο θυμίζει μεν το «Rollerball» (1975), προσαρμοσμένο δε σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με το «Bloodsport» (1988), όπου ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ έκανε αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος… «Μέχρι Τελικής Πτώσης» (όπως έλεγε και ο ελληνικός του) και ταιριάζει γάντι με τα όσα συμβαίνουν κι εδώ.

Το πρόβλημα είναι πως το σενάριο του «Ares» είναι εντελώς μονοδιάστατο, αδυνατώντας να προσφέρει κάτι περισσότερο εκ των βασικών. Οι «κακές» εταιρείες, εκπρόσωποι του ασύδοτου καπιταλισμού, επιβουλεύονται τον φτωχό κόσμο, αναγκάζοντάς τον να τους πουλήσει ακόμα και το ίδιο του το σώμα, με τον αντίθετο πόλο να είναι ένας παραιτημένος από οποιαδήποτε διάθεση αντίστασης, φτωχός πρώην πυγμάχος, για τον οποίο όμως μια σπίθα αρκεί για να του (ξανα)ανάψει τη φλόγα στα μάτια. Οι σκηνές τού ξύλου, που λαμβάνουν χώρα σε σκοτεινά υπόγεια και ουχί σε τίποτε φαντασμαγορικές αρένες, είναι ιδιαιτέρως καλογυρισμένες, αν και σύντομες (ίσως λογικό, αν σκεφτείς πως η συνολική διάρκεια του φιλμ φτάνει τα 80 λεπτά μόλις). Τα ονόματα των αντιπάλων πυγμάχων είναι όσο γραφικά χρειάζεται (από Μάζα μέχρι… Ντράγκο), το δυστοπικό, μεταλλαγμένο σε Πόλη του Σκότους Παρίσι, γεμάτο γιγαντοοθόνες για να κατευνάζεται μέσω της εικόνας η οργή του κόσμου, πλήττεται όμως από το εμφανώς περιορισμένο budget της παραγωγής. Ναι, υπάρχει ένα φιλότιμο στις προθέσεις του «Ares», αλλά αυτές δεν ξεπερνούν ποτέ τον χαρακτηρισμό ενός μετριοπαθούς Β-movie στην τελική.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Συνδυασμός σκοτεινής φαντασίας και άγριου ξύλου, απευθυνόμενος εκ πρώτης όψεως αποκλειστικά στην multiplex-άδικη πιτσιρικαρία. Υπάρχει, όμως, αρκετή τροφή για σκέψη και για το κοινό ενός πιο «ποιοτικού» κινηματογράφου, μιας και το κοινωνικό υπόβαθρο του φιλμ (δυστυχώς) δεν είναι και τόσο ξένο στο σύγχρονο παρόν. Όχι αυτό που αποκαλούμε «σκουπίδι», εκ του αποτελέσματος, όχι όμως και το αξέχαστο sci-fi που θα μνημονεύεται… έως το 2035.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.