FreeCinema

Follow us

ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΡΙΤΣ ΜΠΑΟΥΕΡ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ (2015)

(DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λαρς Κράουμε
  • ΚΑΣΤ: Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ, Ρόναλντ Τσέρφελντ, Ρούντιγκερ Κλινκ, Γεργκ Σίταουφ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS / SEVEN FILMS

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, ο εισαγγελέας Φριτς Μπάουερ προσπαθεί να φέρει στη Δικαιοσύνη τους Ναζί εγκληματίες πολέμου, αντιμετωπίζοντας εσωτερικούς εχθρούς και πολλά εμπόδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενοχές της Γερμανίας για το ναζιστικό της παρελθόν εμφανίζονται στον κινηματογράφο. Πρόσφατα, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής», μια ακόμη γερμανική ταινία, ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, όπου υπήρχε ως δευτερεύων χαρακτήρας ο Φριτς Μπάουερ, πρωταγωνιστής στη «Μυστική Ατζέντα». Κορυφαίος δικαστικός, σοσιαλιστής, ιδεολόγος και επιπλέον Εβραίος, ο Μπάουερ θεώρησε προσωπική του υπόθεση να εντοπίσει τα υψηλόβαθμα στελέχη των SS και να τα κάνει να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές. Μόνο που στη μεταπολεμική Γερμανία τα πράγματα δεν ήταν ακόμη τόσο καθαρά. Φιλοναζιστές εξακολουθούσαν να υφίστανται εντός του κρατικού μηχανισμού και, φυσικά, δεν αντιμετώπιζαν φιλικά τον Μπάουερ. Το γεγονός ότι ήταν Εβραίος και ότι στον φάκελό του υπήρχαν περιστατικά που κατέγραφαν την ομοφυλοφιλία του, κάθε άλλο παρά συμπαθή τον έκανε στους αντιπάλους του, με τους οποίους μάλιστα έπρεπε να συνεργαστεί.

Και ο ίδιος, ωστόσο, δεν προσπαθούσε να γίνει πιο ευχάριστος ή διπλωμάτης. Ξεκάθαρος απέναντι σε όλους, δεν κρυβόταν και δεν δίσταζε να λέει σκληρές αλήθειες, παρά το κόστος. Το σενάριο της ταινίας του Λαρς Κράουμε παρακολουθεί τον Μπάουερ τη στιγμή που βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι έρευνες ετών δείχνουν να μη φέρνουν αποτέλεσμα. Μέχρι που, εκτός από τις συνηθισμένες φονικές απειλές που φτάνουν στο γραφείο του, έρχεται και η πληροφορία ότι ο Άντολφ Άιχμαν, πρωτεργάτης του Ολοκαυτώματος, έχει δραπετεύσει και κρύβεται στην Αργεντινή. Ο γερμανικός μηχανισμός δεν προθυμοποιείται να συνδράμει την έρευνα του Μπάουερ, ο οποίος θα αναζητήσει συμμάχους στην ισραηλινή Μοσάντ, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εθνική προδοσία.

Στην έρευνά του, ο πιο κοντινός του συνεργάτης είναι ένας νεαρός συνήγορος, ο Καρλ Άνγκερμαν, που πέρα από τον θαυμασμό για τον Μπάουερ, βρίσκεται κοντά του και επειδή προσπαθεί να συνειδητοποιήσει, να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει – και ο ίδιος δεν ξέρει – την ομοφυλοφιλία του. Ο (φανταστικός) χαρακτήρας του Άνγκερμαν είναι το αδύναμο κομμάτι της ταινίας, κυρίως επειδή δεν ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας επιπλέον ήρωας για να γίνει αναφορά σε ένα από τα χαρακτηριστικά τού πρωταγωνιστή.

Η «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ», πάντως, έχει και μια δυνατή ιστορία και έναν δυνατό πρωταγωνιστή. Όσες φορές κι αν έχουμε δει αντίστοιχα σενάρια, πάντα έχει ενδιαφέρον η διαδικασία της έρευνας και το στοιχείο του θρίλερ, που σε αυτή την περίπτωση είναι έντονα. Ο Μπάουερ είναι ένας χαρακτήρας που αντιλαμβάνεσαι την εμμονή του για δικαιοσύνη και η αυστηρή ερμηνεία του Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ σχηματίζει έναν ήρωα ξεκάθαρο και ακέραιο, ακόμη κι όταν αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πλάγιες οδούς για να πετύχει τον σκοπό του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο συνδυασμός των στοιχείων Ιστορίας, θρίλερ και βιογραφίας είναι από μόνος του ικανός να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή που ψάχνει κάτι άλλο από μπλοκμπαστεριές και νοσταλγίες. Αν γκρινιάξεις ακούγοντας την τριπλέτα Γερμανία – Ναζί – Εβραίοι, δεν είναι η ταινία σου, διότι ακριβώς αυτό θα δεις εδώ.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας Γερμανός που κυνηγούσε τους Ναζί μετά τον πόλεμο. Ξέρεις. Πάλι! Φιρί φιρί το πάνε, πάντως, θα γυρίσουνε και έργο για τον Σόιμπλε μια μέρα και θα πέσουνε μολότοφ, σου λέω…