FreeCinema

Follow us

SHORT FUSE (2016)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας
  • ΚΑΣΤ: Αποστόλης Τότσικας, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ορφανός, Θοδωρής Αθερίδης, Γιώργος Καραμίχος
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Πρώην ασκούμενος δικηγόρος, θύμα της ανεργίας, μεταφέρει πακέτο ως courier σε μυστηριώδη τοποθεσία, παραλαμβάνει «μπουκέτο» και ξυπνά ζωσμένος με εκρηκτικά και ρολόι που μετρά αντίστροφα για 60 λεπτά. Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει, τι θα του ζητήσει αυτός που του την έστησε;

Εκεί που γκρινιάζουμε για την απουσία ταινιών από όλα τα κινηματογραφικά είδη στο ελληνικό σινεμά, εμφανίζονται περιπτώσεις όπως το «Short Fuse» για να διαπιστώσουμε την παραδοξότητα της σαφούς έφεσης νέων σκηνοθετών προς το genre της περιπέτειας δράσης ή τον κόσμο της παρανομίας. Αν τα μετρήσεις πραγματικά, αυτά τα φιλμ έχουν ήδη και διακλαδώσεις σε υπο-είδη! Από τον πιο βαρύ κι ασήκωτο κόσμο του Γιάννη Οικονομίδη μέχρι τους κώδικες του μπιμουβάδικου crime του Φωκίωνα Μπόγρη, λογικό ήταν να συναντήσουμε και κάτι πιο… ενδιάμεσο και mainstream, όπως το περσινό «The Republic» του πρωτοεμφανιζόμενου Δημήτρη Τζέτζα, που παρά τα εμφανή λάθη ή τις αστοχίες του σήκωνε τον πήχη του επαγγελματισμού ως πρόταση. Σαν ένα είδος αντίβαρου εκείνης της ταινίας, το «Short Fuse» των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα «απαντά» από την απέναντι πλευρά της cult-ίλας, επαναπαυόμενο στα fun στοιχεία του που, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το εντελώς πρωτολειακό επίπεδό του.

Μπλέκοντας (μέχρι ενός σημείου) τη βασική ιστορία τής πλοκής (που πατάει πάνω στις «εκρηκτικές» περιπέτειες του νεαρού courier με γνώσεις… δικηγορίας) με την ασάφεια των εμβόλιμων πλάνων του χαρακτήρα που υποδύεται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, όντας παγιδευμένος (;) σε κάποιο υπόγειο (θυμίζοντας ενίοτε και το σκηνογραφικό στήσιμο του πρώτου «Saw»), το φιλμ χτίζει με καλό ρυθμό το σασπένς του, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μοντάζ (με την υπογραφή του Λαμπρόπουλου και του Κώστα Φασούλα), καθώς περνά η ώρα, υποψιάζεσαι ότι τα γυρίσματα είχαν μπει σε έναν «αυτόματο πιλότο» από storyboards τα οποία εκτελέστηκαν δίχως γνώση ή αληθινό πάθος.

Η υπερβολή στο παίξιμο βαρβατίλας τού gangster Τάσου Νούσια σε κάνει να καταλάβεις τις όχι και τόσο σοβαρές προθέσεις της ταινίας, η οποία στοχεύει σε μια ατμόσφαιρα «γαλαρίας» και comic relief δίπλα στη δραματική ένταση του αγώνα δρόμου που κάνει ο Αποστόλης Τότσικας για να μην του σκάσει η βόμβα που μετράει αντίστροφα επάνω του. Για να σου το πω πιο λιανά, το «Short Fuse» είναι ένα ελληνικό «Speed» με ανθρώπινη ραχοκοκαλιά, αλλά με την ουσιαστική διαφορά ότι σε τούτο το «όχημα» το φρένο πατιέται κάμποσες φορές στην πορεία και έχει στείλει το όλο εγχείρημα στα «θυμαράκια»…

Η λύση στο μυστήριο της πλοκής, η εμπλοκή της αστυνομίας στο κυνηγητό, το flashback που εξηγεί την πατρική έχθρα και συνολικά η βάση τού σεναρίου είναι για πραγματικό πιστολίδι (από τους θεατές!), καθώς τα όρια του χαβαλέ αδυνατούν να κάνουν επαφή με κάτι το αληθοφανές στο φινάλε. Μοιραία, το φιλμ έχει «απασφαλίσει» ουκ ολίγες φορές μέχρι τότε, έχοντας εξουθενώσει τα όποια καλά στοιχεία της αρχής που υπόσχονταν ένα απροκάλυπτα «πρωτόγονο» action, το οποίο εδώ δεν έχει συναίσθηση ούτε του σοβαρού ούτε και του αστείου, ατυχώς. Ακόμη και το δεύτερο, ειδικά, θέλει πολλά κότσια. Και δουλειά, διάβολε!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είναι mainstream, ξεγλιστράει από την μπιμουβιά, δεν κλωτσάει σε ρυθμό, αλλά σταδιακά χάνει τον μπούσουλα εξαιτίας των ασύλληπτων απιθανοτήτων τού στόρι του. Η ερμηνεία του Νούσια θα προσδώσει στο φιλμ cult διαστάσεις… κάποτε. Περίμενε να το δεις σε εκείνο το μέλλον (τύπου μεταμεσονύκτιες, «underground» προβολές), καλύτερα.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας κουριεράς που τρέχει με μια βόμβα δεμένη πάνω του. Δεν κατάλαβα τι έψαχνε να βρει, το είχανε κάψει το σενάριο πριν ξεκινήσει η τρεχάλα. Ο ζοχάδας γκάνγκστερ έδωσε πόνο, όμως.