FreeCinema

Follow us

Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (2014)

(IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS)

  • ΕΙΔΟΣ: Ιστορικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζούλιο Ριτσαρέλι
  • ΚΑΣΤ: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Ζιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: DANAOS FILMS

Στη Γερμανία των τελών της δεκαετίας του ’50, ένας δικαστικός ανακαλύπτει τους κρατικούς μηχανισμούς συγκάλυψης που… «εξαφάνισαν» πολλούς Ναζί εγκληματίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρώτο πράγμα που θα αναρωτηθείς όταν μάθεις περί τίνος πρόκειται θα είναι «Μα ακόμη μια ταινία για το Ολοκαύτωμα; Τι αμαρτίες πληρώνω;». Και το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις δίκιο. Πόσες πια ταινίες να γυριστούν και πόσες αθέατες πλευρές αυτής της ιστορίας να υπάρχουν; Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι αυτό το φιλμ έχει μια τέτοια πλευρά να παρουσιάσει. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί έχει να κάνει με την άγνοια (ή τη συλλογική άρνηση) των Γερμανών μετά το τέλος του πολέμου να αντιμετωπίσουν το πρόσφατο παρελθόν τους και τους ανθρώπους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό. Καλό θα ήταν, βέβαια, και η κινηματογραφική διαχείριση να ήταν αντίστοιχα συναρπαστική…

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας νεαρός εμμονικός δικαστικός στη Φρανκφούρτη του τέλους της δεκαετίας του ‘50, ο Γιόχαν, ο οποίος δεν καταλαβαίνει από όρια, χάρες και παρεμβάσεις, ακόμη και στις ασήμαντες υποθέσεις που του αναθέτουν. Αυτό θα αλλάξει, όταν μιλήσει με έναν άνδρα που αναγνώρισε τον φύλακά του στο Άουσβιτς στο πρόσωπο ενός δασκάλου. Ο Γιόχαν θα αρχίσει μια έρευνα προκειμένου να εντοπίσει πρόσωπα τα οποία είχαν παρόμοιο ρόλο και έχουν «εξαφανιστεί» μέσα στη γερμανική κοινωνία που θέλει να ξεχάσει.

Δε θα είναι εύκολο για πολλούς λόγους. Σχεδόν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τον βοηθήσει, εκτός από έναν δημοσιογράφο, ενώ η έρευνα που θα κάνει θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Το πείσμα του, όμως, θα φέρει αποτέλεσμα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ψάξει… όλους τους τηλεφωνικούς καταλόγους της Γερμανίας ή να σκαλίσει φακέλους που γεμίζουν ένα ολόκληρο κτήριο. Το αποτέλεσμα θα είναι να στήσει μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται 8.000 άτομα που εργάστηκαν στο Άουσβιτς και, τελικά, να καταδικαστούν 22 για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου.

Το σενάριο βασίζεται στη δράση του εισαγγελέα Φριτς Μπάουερ και απορεί κανείς γιατί ο Ριτσαρέλι επέλεξε να δημιουργήσει έναν φανταστικό ήρωα τη στιγμή που υπήρχε ο πραγματικός. Ειδικά αφού οι κινήσεις του και ο τρόπος δράσης του δεν έχουν κάτι εξωπραγματικό ή «χολιγουντιανό». Αυτή είναι και η βασική αδυναμία της ταινίας. Η υποτονικότητα που χαρακτηρίζει την κινηματογράφηση, αλλά και τις ερμηνείες.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Έχεις μπουχτίσει από τις ιστορίες Ολοκαυτώματος; Ο «Λαβύρινθος της Σιωπής» δεν πρόκειται να σε κάνει να τις ξαναλατρέψεις, αλλά αν σε ενδιαφέρουν οι άγνωστες πτυχές μιας ιστορίας από αυτό το παρελθόν (που φαίνεται να έχει εξαντληθεί κινηματογραφικά…), η ταινία θα σε κάνει να ανακαλύψεις ακόμη μια σκοτεινή υπόθεση λυτρωτικής δικαίωσης κατά των μεγαλύτερων δολοφόνων εκείνης της περιόδου.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας Γερμανός δικαστικός και ψάχνει Ναζί που κρύβονται από τον πόλεμο. Αν έψαχνε θεατές που «τον πήραν» στο σινεμά, θα την έκανε λαχείο.