FreeCinema

Follow us

ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ (2013)

(STILL LIFE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ουμπέρτο Παζολίνι
  • ΚΑΣΤ: Έντι Μαρσάν, Τζοάν Φρόγκατ, Κάρεν Ντρούρι, Άντριου Μπάκαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Δημόσιος υπάλληλος που αναλαμβάνει εδώ και χρόνια με υπέρμετρο ζήλο τη διοργάνωση της κηδείας μόνων κι εγκαταλειμμένων ανθρώπων, ύστερα από την ανακοίνωση της παύσης της εργασίας του, ανάγει την τελευταία του υπόθεση σε «αποστολή ζωής», χωρίς να συνειδητοποιεί ότι και η δική του (στάσιμη) ζωή πρόκειται να περάσει απότομα στο επόμενο επίπεδο.

«All the lonely people, where do they all come from? All the lonely people, where do they all belong?» τραγουδούν οι Beatles στην «Eleanor Rigby» τους και δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι, ουσιαστικά, ο ιταλικής καταγωγής αλλά βρετανικής κουλτούρας και προσέγγισης πρώην – κυρίως – παραγωγός Ουμπέρτο Παζολίνι στις «Ξεχασμένες Ζωές» παίρνει την ουσία αυτού του τραγουδιού και τη μετατρέπει σε μεγάλου μήκους ταινία. Για αυτόν τον λόγο, επιλέγει για πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό που, ενώ όλοι λίγο-πολύ τον έχουμε συναντήσει σε δεύτερους ρόλους σε αρκετές ταινίες, ούτε γνωρίζουμε το όνομά του αλλά και ούτε μπορούμε να θυμηθούμε με ευκολία πού ακριβώς τον είδαμε! Ο ταλαντούχος, κατά τα άλλα, Έντι Μαρσάν είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για μια ταινία που ακολουθεί έναν ήρωα μέσα στις σκιές, ο οποίος παρακολουθεί, τελικά, το περιθώριο σαν να είναι ένας ολόκληρος αθέατος κόσμος, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα ελάχιστα σημεία φωτός αλλά και τον τρόπο να συνδέσει αυτά τα σημεία με την υπόλοιπη, βαρετή αλλά καθόλα ορατή πραγματικότητα.

Και είναι αρκετά ενδιαφέρων ο τρόπος που ο Παζολίνι χτίζει σταδιακά αυτόν τον παράλληλο ουσιαστικά κόσμο, βάζοντας τον πρωταγωνιστή του να ψάχνει στα δωμάτια των θανόντων «πελατών» του τις λεπτομέρειες για να σχηματίσει όχι απαραίτητα την πραγματική πορεία τους στη ζωή αλλά μια εξιδανικευμένη εικόνα, που κανείς δεν τους πρόσφερε. Είναι προφανές ότι και ο ίδιος ο Τζόν Μέι τού Έντι Μαρσάν είναι ένας από αυτούς, όμως ο χειρισμός του Παζολίνι αποφεύγει να κάνει υπερβολικό τον παραλληλισμό, επιλέγοντας να αφήσει τα συμπεράσματα να προκύψουν οργανικά μέσω της παρατήρησης και χωρίς επεξηγηματικούς διαλόγους. Για την ακρίβεια, αυτό το ολιγόλογο πρώτο μέρος τού φιλμ είναι και το πιο ουσιαστικό και εκείνο που καταφέρνει να πει τα περισσότερα πράγματα τόσο για τη ζωή του πρωταγωνιστή του όσο και για τον λόγο που η δουλειά του αποτελεί για αυτόν μια ιερή διαδικασία.

Δυστυχώς, η συνέχεια προτιμά περισσότερο παραδοσιακά μονοπάτια, αντικαθιστώντας την αρχική προσέγγιση με μια πιο συμβατική αφήγηση, οδηγώντας τον Μέι σε μια προσωπική σταυροφορία και ένα πιθανό ρομαντικό μέλλον που μοιάζει κοινότοπο, αν όχι χιλιοειπωμένο. Σε αυτό το σημείο είναι που γίνεται εμφανές το γεγονός ότι το φιλμ ίσως θα λειτουργούσε καλύτερα ως μικρού μήκους, καθώς ολόκληρη η δεύτερη πράξη, μάλλον αργόσυρτη και χωρίς ισχυρή κινητήρια δύναμη, είναι ουσιαστικά η αφορμή για το – διχαστικό αλλά έντονο – φινάλε, το οποίο επιστρέφει μεν στη θεματική της αρχής αλλά φαίνεται αταίριαστα γλυκερό και εκβιαστικά συγκινητικό. Οι δόσεις μαγικού ρεαλισμού δίνουν πόντους πρωτοτυπίας στο όλο εγχείρημα, όμως η υπερβολική συναισθηματική τόνωση (συμπεριλαμβανομένης και της έντονα μελοδραματικής μουσικής υπογράμμισης της Ρέιτσελ Πόρτμαν) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ψύχραιμη αντιμετώπιση της αρχής, αφήνοντας τον θεατή μάλλον αποπροσανατολισμένο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ψύχραιμες στην αρχή και έντονα (ίσως και εκβιαστικά) συγκινησιακές στο τέλος, οι «Ξεχασμένες Ζωές» θα είχαν κάτι πολύ περισσότερο να πουν αν κατάφερναν να συνδυάσουν δύο αντιφατικές προσεγγίσεις σε ένα πιο οργανικό σύνολο. Σίγουρα έχουν καλές προθέσεις αλλά εξίσου σίγουρα πρόκειται… μάλλον να κουράσουν πριν αποζημιώσουν τους θεατές τους. Αξίζει, πάντως, να καταγράψετε μια και καλή τον Έντι Μαρσάν στην κινηματογραφική σας μνήμη.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.