FreeCinema

Follow us

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΨΥΧΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (2015)

(INSIDIOUS: CHAPTER 3)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λι Γουανέλ
  • ΚΑΣΤ: Στέφανι Σκοτ, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Λιν Σέι, Άνγκους Σάμσον, Λι Γουανέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Χρόνια πριν από το στοίχειωμα που βασάνισε την οικογένεια Λάμπερτ, η νεαρή Κουίν επισκέπτεται ένα μέντιουμ με την ελπίδα της επικοινωνίας με τη νεκρή της μητέρα που τόσο αγαπούσε. Φυσικά, κάτι πηγαίνει στραβά κατά τη διάρκεια του «καλέσματος»…

Όπως γίνεται με κάθε franchise που «σέβεται» τον εαυτό του, όταν αρχίζουν τα δύσκολα (ο θάνατος του πιο ενδιαφέροντος χαρακτήρα της σειράς, του μέντιουμ Ελίζ, στο δεύτερο μέρος του «Insidious»), υπάρχει πάντα και η δυνατότητα ενός… ταξιδιού πίσω στον χρόνο (λέγε με και prequel), που «και νεκρούς ανασταίνει» και ένα κάποιο φρεσκάρισμα επιχειρεί.

Χωρίς να είναι μια πραγματικά κακή ταινία, αυτή η «Παγιδευμένη Ψυχή» δεν έχει να προσφέρει κάτι το αξιομνημόνευτο στο είδος, πόσω μάλλον και στην ίδια τη σειρά. Απλά, εξυπηρετεί την αδηφάγα όρεξη των παραγωγών να εκμεταλλεύονται ένα προϊόν που αποφέρει τρελά στο box-office (οι ταινίες αυτές είναι συχνότερα χαμηλού προϋπολογισμού και η αναλογία των κερδών τους εξωφρενική…). Άρα, για να ξαναδούμε αυτή την ευγενική φυσιογνωμία της κυριούλας που καλεί τους νεκρούς, μαζί με το… comic relief των βοηθών της, εγκαταλείπουμε τους υπόλοιπους χαρακτήρες που γνωρίζεις και βρισκόμαστε σε μια πολυκατοικία… ελαφρώς στοιχειωμένη, με ένα κακό πνεύμα το οποίο θέλει να πάρει μαζί του στην άλλη, σκοτεινή πλευρά του κόσμου μας τη νεαρή πρωταγωνίστρια, που κάνει το αρχικό λάθος να επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τη νεκρή μητέρα της (ιδού και το ηθικό δίδαγμα!), για να γίνει, τελικά, εύκολος στόχος.

Αφηγηματικά δεν προσφέρεται κάτι καινούργιο, από ταινία τρόμου με PG-13 rating ξέρεις ότι δεν πρέπει να περιμένεις και κάτι το gore ως θέαμα, οπότε ο σεναριογράφος τής σειράς, που εδώ μεταπηδά και πίσω από την κάμερα, έχει δώσει όλο το βάρος στα… απότομα τινάγματα και σε φρικιαστικά ξαφνιάσματα, μερικά από τα οποία λειτουργούν απόλυτα (θα ήθελα να σχολιάσω μια σκηνή, αλλά μη σου στερήσω την τσιρίδα!). Προφανώς, το φιλμ ξεπατικώνει ξεδιάντροπα τα βασικά συστατικά του «Poltergeist», για να οδηγήσει την πλοκή στην κλιμάκωση της «μάχης» ανάμεσα στους δύο κόσμους, η οποία διατηρεί την… πεπατημένη οδό. Το φινάλε θα μπορούσε να δημιουργήσει και ένα λίγο διαφορετικό spin-off της όλης σειράς, κάτι που οι παραγωγοί ίσως επιδιώξουν για την αγορά του home entertainment.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Χωρίς ιδιαίτερο budget (εμφανώς) και χωρίς αίμα (αλλά με παραπανίσια «μπου»), το τρίτο μέρος της «Παγιδευμένης Ψυχής» προσφέρεται για τρομάρες που θα απολαύσουν οι νεαρότερες ηλικίες ή θεατές που δεν είναι δοκιμασμένοι στο είδος. Οι υπόλοιποι θα καταλάβουν ότι οι τηλεοπτικές προδιαγραφές του δεν τους αφορούν.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι μια κοπελίτσα και θέλει να την «φάει» ο κακός δαίμονας. Εντάξει, άμα σου αρέσουν τόσο μικρές, θα ταυτιστείς με τον κακό δαίμονα.