FreeCinema

Follow us

Ο ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ (2013)

(HUNDRAARINGEN SOM KLEV UT GENOM FONSTRET OCH FORSVANN)

  • ΕΙΔΟΣ: Σουρεαλιστική Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φέλιξ Χέρνγκρεν
  • ΚΑΣΤ: Ρόμπερτ Γκούσταφσον, Ίβαρ Βικλάντερ, Ντάβιντ Βίμπεργκ, Άλαν Φορντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Στα εκατοστά του γενέθλια, ο Άλαν Κάρλσον πηδάει από το παράθυρο ενός οίκου ευγηρίας και εξαφανίζεται… για μια νέα αρχή! Στον δρόμο του θα βρει μια βαλίτσα με εκατομμύρια. Κι έναν ελέφαντα.

Εσύ, από την άλλη, θα θελήσεις να… πάρεις τα βουνά! Λογικά. Ειρωνεία, βέβαια, να ομιλώ περί λογικής για τούτη τη σουηδική κωμωδία, της οποίας η σουρεαλιστική πλοκή ξετυλίγεται μέσα από το συμβάν του τίτλου αλλά και διάφορα flashback του κεντρικού ήρωα, που συναντήθηκε στον πολυετή βίο του και με μερικές σημαντικές προσωπικότητες της Ιστορίας. Και πάλι, όμως, ο μόνος δρόμος είναι… τα βουνά.

Βασισμένο στο ομώνυμο (και κατά γενική ομολογία διασκεδαστικό) best seller του Γιόνας Γιόνασον, το φιλμ καταπιάνεται με την περίπτωση κάποιου Άλαν Κάρλσον, ενός ορφανού τυχοδιώκτη που αγαπούσε… τις εκρήξεις και η μοίρα τον έφερε στον δρόμο τού Φράνκο, του Τρούμαν ή και του Στάλιν (γεωγραφική αιτιολόγηση δεν υφίσταται, τα «καλά» τού σουρεαλισμού…), για να βρεθεί εντελώς άδοξα, στα εκατοστά του γενέθλια, να στέκει σχεδόν εγκλωβισμένος στο δωματιάκι ενός οίκου ευγηρίας δίχως κανένα αύριο.

Το πήδημα του τίτλου δεν είναι εκτός πραγματικότητας (από το ισόγειο…), αλλά η εκκεντρική συνέχεια, η υποπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα (βλέπε την κλεμμένη βαλίτσα με τα χαρτονομίσματα), το μπαλαφαροειδές χιούμορ στα πισωγυρίσματα του χρόνου (ειλικρινά, στο κομμάτι με το σχέδιο απόδρασης του ήρωα και του πανηλίθιου δίδυμου αδελφού τού Αϊνστάιν από σταλινικό gulag τερματίστηκε και η αντοχή και η ανοχή μου) και οι άκυροι δεύτεροι χαρακτήρες, σταδιακά, θα κάνουν κι εσένα να ψάχνεις… για ένα παράθυρο! Για τη Σόνια τον ελέφαντα, δεν έχω να δηλώσω κάτι.

Αβυσσαλέο σε διάρκεια (όπως και ο τίτλος του), το φιλμ δεν λειτουργεί ως σάτιρα, αναζητά διαρκώς κάποια κωμικά άλλοθι (μερικές από τις σκηνές θανάτων, φόνων ή «ατυχημάτων» πετυχαίνουν τον μακάβριο στόχο τους) και σίγουρα προκαλεί την αμηχανία όταν μαθαίνεις πως έσπασε ταμεία στη Σουηδία. Μπορεί και να μην ήταν καλή η μετάφραση, τι να πω…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ακούγεται λίγο τρομακτικό (και σουρεάλ, πάντα), αλλά αν το «Forrest Gump» και το «Ταμπούρλο» στούκαραν μαζί σε ένα κάποιο «κακό ανέκδοτο», αυτό εδώ θα ήταν το punchline. Από τις ταινίες που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί βγαίνουν στους ελληνικούς κινηματογράφους το καλοκαίρι. Γιατί θα πάρεις κι ένα σουβλάκι, θα πιείς τη μπύρα σου και… θα γελάσεις; Όχι!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας κακομακιγιαρισμένος και παίρνει ένα λεωφορείο κι έχει και μια βαλίτσα που έκλεψε και τον κυνηγάει μια συμμορία γιατί μέσα έχει κάτι εκατομμύρια κι ύστερα ήρθε ο Στάλιν κι ένας ελέφαντας. Σαν 100 χρόνια μου φάνηκε.