FreeCinema

Follow us

ΕΓΚΛΗΜΑ ΨΑΧΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ (2014)

(ELLE L’ ADORE)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν Ερί
  • ΚΑΣΤ: Σαντρίν Κιμπερλέν, Λοράν Λαφίτ, Πασκάλ Ντεμολόν, Ολιβιά Κοτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η Μιριέλ, αισθητικός στο επάγγελμα, λαϊκή, ολίγον αφελής και χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών, έχει ένα βασικό ελάττωμα στη ζωή της: λατρεύει φανατισμένα τον Βενσάν Λακρουά, έναν τραγουδιστή της pop. Ένα βράδυ, το αγαπημένο της ίνδαλμα θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην εξώπορτα του σπιτιού της και θα της ζητήσει τη βοήθεια σε κάτι μάλλον… δολοπλόκο!

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γαλλίδας ηθοποιού Ζαν Ερί βασίζεται πάνω σε μια σεναριακή ιδέα που αρχίζει να καταρρέει πριν το φιλμ φτάσει τα πρώτα του 15 λεπτά διάρκειας. Αρχικά, γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις. Εκείνη μεγαλώνει δύο παιδιά μόνη και είναι τρελαμένη, με τον τρόπο που θα αντιδρούσε ένα σχολιαρόπαιδο, με τον τραγουδιστή Βενσάν Λακρουά, του οποίου δεν χάνει σχεδόν καμία ζωντανή εμφάνιση. Μετά από ένα κονσέρτο, ο τραγουδιστής επιστρέφει στο σπίτι του με φίλους, παίζει χαρτιά μαζί τους και εκνευρίζει τη γκόμενά του που αισθάνεται παρατημένη «στη γωνία». Σε μια στιγμή καυγά, εκείνη χτυπάει το κεφάλι της και πεθαίνει. Ενώ πρόκειται για ένα απλό ατύχημα, ο ήρωας αντιδρά όσο πιο… ανόητα γίνεται, τυλίγει το πτώμα, το κρύβει στο porte-bagage του αυτοκινήτου του και από εκεί κι ύστερα… η λογική (μεταξύ άλλων) εγκαταλείπει το σενάριο της ταινίας.

Ανάμεσα σε αμέτρητα γράμματα θαυμαστριών του, ο Βενσάν επιλέγει τη Μιριέλ, εμφανίζεται στην πόρτα του σπιτιού της και της ζητά βοήθεια, έχοντας καταστρώσει το τέλειο σχέδιο, να εξαφανίσει το πτώμα της κοπέλας του, χρησιμοποιώντας ένα… κρεματόριο ζώων! Φυσικά, εκείνη θα αναλάβει τον ρόλο του «chauffeur», για να μην ενοχοποιηθεί (ουσιαστικά, πλέον, αφού επιχειρείται συγκάλυψη «εγκλήματος») ο τραγουδιστής. Η αφελής Μιριέλ, όμως, δεν θα ακολουθήσει το σχέδιο κατά γράμμα και η συνέχεια, ενώ θα μπορούσε να μετατρέψει το φιλμ σε μαύρη κωμωδία παρεξηγήσεων, τηρεί τη… γαλλική πεπατημένη της φλυαρίας και της πλήξης, με τους ντετέκτιβ που αναλαμβάνουν την υπόθεση να είναι επίσης φορτωμένοι με άλυτα, προσωπικά προβλήματα, τα οποία δεν οδηγούν την πλοκή ούτε προς το σασπένς και, φυσικά, σε καμία κορύφωση (αφού εξαρχής δεν αναζητούμε κανέναν δολοφόνο…).

Υπάρχει ένα μικρό twist στην εξέλιξη της ιστορίας, το οποίο δραματοποιεί λιγάκι τη θέση τής Μιριέλ, όμως το αληθινό «Έγκλημα» που «Ψάχνει Άλλοθι» εδώ είναι η πρόθεση να παρακολουθήσει κανείς τούτο το εργάκι της σειράς, το οποίο χάνει κάθε ευκαιρία να γίνει ενδιαφέρον, ακόμη και ως βιτριολικό σχόλιο πάνω στη σχέση ενός fan με το είδωλό του. Αν μη τι άλλο, πάντως, η Ερί διέθετε ένα κάποιο θράσος ώστε να αποπειραθεί και να αφηγηθεί μια τόσο… απίθανη μετριότητα ιστορίας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν έχει χιούμορ για να σε κρατήσει, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο, ντετεκτιβίστικο μυστήριο, δεν σώζεται από κάπου καταστασιακά. Μπορεί και να μην έκανες αμέσως zapping αν το πετύχαινες σε κάποια μεταμεσονύκτια μετάδοσή του, αλλά μπορεί (πιο εύκολα) και να έπεφτες στην αγκαλιά τού… Μορφέα.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας τραγουδιστής και σκοτώνεται η γκόμενά του σε γκάου τσακωμό κι εκείνος βάζει πιο γκάου θαυμάστριά του να ξεφορτωθεί το πτώμα. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα για το γαλλικό σινεμά!