FreeCinema

Follow us

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (2014)

(INTO THE WOODS)

  • ΕΙΔΟΣ: Μιούζικαλ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρομπ Μάρσαλ
  • ΚΑΣΤ: Μέριλ Στριπ, Άννα Κέντρικ, Έμιλι Μπλαντ, Τζέιμς Κόρντεν, Κρις Πάιν, Τρέισι Ούλμαν, Κριστίν Μπαράνσκι, Τζόνι Ντεπ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Τζακ με τη φασολιά του, η Ραπουνζέλ, συναντιούνται με έναν φούρναρη και τη γυναίκα του στην ιστορία αναίρεσης ενός ξορκιού που έχει ρίξει μια πικρόχολη μάγισσα.

Αν αναζητήσεις μια από τις πηγές έμπνευσης για ταινίες όπως η σειρά του «Shrek» και η «Μαγεμένη», που στηρίχθηκαν στο mash-up διάσημων και αγαπημένων παραμυθιών, θα τη βρεις στο μιούζικαλ του Στίβεν Σόντχαϊμ. «Τα Μυστικά του Δάσους», που ανέβηκαν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το 1987, δεν είναι από τα μιούζικαλ που σου αφήνουν ένα refrain κολλημένο στο μυαλό καθώς θα βγαίνεις απ’ την αίθουσα. Για την ακρίβεια, μπορεί να μη θυμάσαι κανένα από τα τραγούδια! Η δύναμη των μιούζικαλ του Σόντχαϊμ δεν είναι να παράγει τραγούδια – σουξέ, αλλά η σύνθετη αντιμετώπιση των ηρώων του και η περίτεχνη χρήση του λόγου. Θα το προσέξεις περισσότερο αν δώσεις σημασία στους πρωτότυπους αγγλικούς στίχους και δεν μείνεις στην ανάγνωση των υποτίτλων.

Οι ήρωες των «Μυστικών του Δάσους» είναι πάνω-κάτω γνωστοί. Η Σταχτοπούτα, που θέλει να πάει στην πριγκιπική γιορτή, αλλά τυραννιέται από τη μητριά και τις θετές της αδελφές, η Κοκκινοσκουφίτσα που ετοιμάζεται να επισκεφτεί τη γιαγιά της, η Ραπουνζέλ που είναι κλεισμένη σε έναν πύργο χωρίς πόρτες, με μόνη πρόσβαση σ’ αυτόν την πυκνή της πλεξούδα, ο Τζακ, που ζει πεινασμένος με τη μητέρα του, η οποία τον στέλνει να πουλήσει την αγελάδα τους που δε βγάζει γάλα. Όλοι τους έχουν έναν λόγο να βρίσκονται μέσα στο δάσος. Εκείνοι που θα τους συνδέσουν είναι ένα άτεκνο ζευγάρι, ένας φούρναρης με τη γυναίκα του, και μια μάγισσα που τους έχει καταραστεί.

Αναζητώντας μια μοναδική ελπίδα να σπάσει τη δική της κατάρα και να ξαναβρεί τη χαμένη της ομορφιά, η μάγισσα δίνει την ευκαιρία στο ζευγάρι να ανατρέψει την κακοτυχία του. Πρέπει μόνο, μέσα σε τρεις μέρες, να βρουν τέσσερα αντικείμενα: Μια λευκή αγελάδα, μια κάπα κόκκινη σαν το αίμα, μια ξανθιά πλεξούδα και ένα χρυσό γοβάκι. Μάντεψε ποιοι έχουν τα πολυπόθητα αντικείμενα. Η ιστορία θα εξελιχθεί σε ένα «κυνήγι θησαυρού», με όλους τους χαρακτήρες παράλληλα, να εκδηλώνουν πάθη, να απογοητεύονται από ό,τι θεωρούσαν ιδανικό, να εξαπατούν. Το «Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» δεν ισχύει πάντα, τουλάχιστον όπως στα παραμύθια.

Στην κινηματογραφική του μεταφορά, ο Ρομπ Μάρσαλ, που έχει κατακριθεί (άδικα κατά τη γνώμη μου) για τον τρόπο με τον οποίο σκηνοθέτησε το «Chicago» και το «Εννέα», έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη θεατρικότητα του πρωτότυπου υλικού. Ερμηνευτικά και κυρίως σκηνογραφικά, τα «Μυστικά του Δάσους» θυμίζουν περισσότερο μια πανάκριβη παράσταση στο Μπρόντγουεϊ παρά μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή. Χωρίς αυτό να είναι κακό ή να αφαιρεί από το θέαμα. Κάθε άλλο. Η ταινία, ωστόσο, χάνει τον ρυθμό της στην τελευταία πράξη, όταν όλοι οι χαρακτήρες αναγκάζονται να υποστούν τις βίαιες συνέπειες των πράξεών τους, αντιμετωπίζοντας τον θυμό της τρομακτικής συζύγου του νεκρού γίγαντα, θύματος του Τζακ.

Σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, πάντως, το πολύ καλό καστ διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο δράμα και το σκοτεινό χιούμορ, που ευτυχώς δεν στρογγύλεψε εξαιτίας της παραγωγής της Disney, ενώ μπορεί να υποστηρίξει φωνητικά τα τραγούδια. Περίμενα περισσότερη λάμψη από τη Μέριλ Στριπ στον ρόλο της μάγισσας, που απέναντί της έχει το θαυμάσιο ζευγάρι των Μπλαντ και Κόρντεν. Οι επιδόσεις των περισσότερων είναι εξαιρετικές, αλλά η έκπληξη είναι ο Κρις Πάιν στον ρόλο του πρίγκιπα. Αποκλείεται να δεις το νούμερό του, το «Agony», χωρίς να χαμογελάσεις.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τα «Μυστικά του Δάσους» δεν είναι το μιούζικαλ που θα σε κάνει να αγαπήσεις το είδος. Δε θα σου μείνει ίσως κανένα τραγούδι. Ούτε είναι η καλύτερη δυνατή ταινία που θα μπορούσε να γίνει επάνω στο θεατρικό υλικό. Αλλά το ταλέντο των ηθοποιών, το χιούμορ, οι σκοτεινές νότες και το παιχνίδι με την άγρια πλευρά των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, είναι αρκετά για να σε ικανοποιήσουν.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι κάτι ήρωες που ξέρεις από παραμύθια και μπαίνουν σ’ ένα δάσος. Και τραγουδάνε. Τραγουδάνε. Τραγουδάνε συνέχεια! Ήθελα να τα κόψω με αλυσοπρίονο και να τα κάνω μπρελόκ και διακοσμητικό για τον καθρέφτη στ’ αμάξι!