FreeCinema

Follow us

ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ (2014)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Τσαφούλιας
  • ΚΑΣΤ: Αντώνης Αντωνίου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Τέσσερις άνδρες, ο καφετζής ενός χωριού και τρεις πελάτες, αρχίζουν μια κουβέντα για τις γυναίκες και τη σχέση τους με αυτές. Όπως προχωράει η συζήτηση, παρά τις πολλές διαφορές τους, βλέπουν ότι καταλήγουν σε ένα κοινό στοιχείο, τον κοινό τους παρονομαστή.

Δύο είναι οι βασικές διαπιστώσεις μόλις τελειώσει η προβολή του «Κοινού Παρονομαστή». Η πρώτη, ότι ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει ταλέντο στο να κινεί την κάμερα σε κλειστό χώρο, χωρίς το γύρισμα να φαίνεται φτηνό ή λειψό και η δεύτερη, ότι στην επόμενη ταινία του καλύτερα να γυρίσει το σενάριο κάποιου άλλου ή να δουλέψει πάρα πολύ πριν να πει ότι αρχίζει ξανά γυρίσματα. Αν μπορείς να ξεχωρίσεις τα επιμέρους στοιχεία της ταινίας, θα διακρίνεις την τεχνική επάρκεια του Τσαφούλια, αλλά και την εμφανέστατη απειρία του στη συγγραφή σεναρίου.

Οι διάλογοι μπορούν να σου κάψουν τον εγκέφαλο και αυτό δεν το γράφω επειδή συνηθίζω να κανιβαλίζω τις ταινίες, αλλά επειδή το ό,τι λέγεται είναι απλώς ανυπόφορο. Οι τέσσερις κεντρικοί ήρωες αποτελούν βασικά σκίτσα χαρακτήρων, του καλόψυχου πατέρα, του «κάγκουρα», εκείνου που θέλει μια ήσυχη ζωούλα και του καλοπροαίρετου ρομαντικού. Γύρω από τους καφέδες τους αρχίζουν να μιλούν για τις γυναίκες, ο καθένας με τη δική του οπτική. Και χωρίς καμία απολύτως πρωτοτυπία, αφού οι ατάκες τους είναι μια απλή συρραφή αποφθεγμάτων αμπελοφιλοσοφίας και επιπέδου… λευκώματος ή πίσω σελίδας ημερολογίου, που δεν δικαιολογεί χαρακτήρες, αλλά άτσαλα σχηματισμένους τύπους.

Ο ένας καμαρώνει για την κόρη του. Ο άλλος μιλά με αγάπη για τη διετή σχέση του που πάει για γάμο. Ο τρίτος θέλει να εκδικηθεί την πουτάνα που τον παράτησε και ο τέταρτος ανυπομονεί να συναντήσει από κοντά την τέλεια αδελφή ψυχή που γνώρισε διαδικτυακά. Πες πες και ξαναπές, λίγο πριν το κεφάλι σου κουδουνίσει από την άδεια φλυαρία, θα γίνει η «αποκάλυψη» (spoiler alert, αν και δε θέλει μεγάλη φαντασία να το σκεφτείς…) ότι και οι τέσσερις μιλούν για την ίδια γυναίκα. Ο χαρακτήρας τής οποίας είναι το ίδιο άχαρα γραμμένος, αφού ανάθεμα κι αν καταλαβαίνεις τι στο διάολο θέλει τελικά, γιατί κάνει όσα κάνει και παρουσιάζεται στον καθένα με άλλο πρόσωπο, ενώ η μονότονη ερμηνεία της Μαρκέλλας Γιαννάτου δεν βοηθάει την κατάσταση. Τουλάχιστον, οι τέσσερις πρωταγωνιστές είναι μετρημένοι στους σχηματικούς χαρακτήρες τους.

Με ένα συμπαγές σενάριο θα μπορούσε να επαινέσει κάποιος τον Τσαφούλια για την ικανότητά του να κινηματογραφήσει τον ένα και μοναδικό κλειστό χώρο της δράσης με τρόπο που να απαλύνει τη θεατρικότητα. Οι τετριμμένοι διάλογοι, ωστόσο, ακυρώνουν κάθε θετική προσπάθεια και ο «Κοινός Παρονομαστής» φλερτάρει με το… μηδέν εις το πηλίκον.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν το hobby σου είναι η συλλογή τσιτάτων, πάρε σημειωματάριο και μολύβι κι άρχισε να γράφεις τους διαλόγους με το που θα αρχίσει η ταινία. Θα χρειαστείς πολλή αντοχή, αν έχεις συνηθίσει να βλέπεις ταινίες με στοιχειωδώς καλογραμμένο σενάριο.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.