FreeCinema

Follow us

ΦΙΛΟΙ Ή ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; (2014)

(WHAT IF)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικλ Ντάουζ
  • ΚΑΣΤ: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ζόι Καζάν, Μέγκαν Παρκ, Άνταμ Ντράιβερ, Μακένζι Ντέιβις, Ρέιφ Σπολ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Μετά από χάλια χωρισμό ο Γουάλας πιστεύει πως βρήκε τον έρωτα της ζωής του στην ξαδέλφη του κολλητού του, Τσάντρι. Έλα, όμως, που η Τσάντρι έχει σύντροφο χρόνια τώρα και το μόνο που ψάχνει είναι έναν καλό φίλο. Θα της κάνει το χατίρι ο Γουάλας; Για πόσον καιρό;

Ο κακός συγχρονισμός ή bad timing (αγγλιστί) σε μια ή περισσότερες σχέσεις είναι κάτι που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε βιώσει: το να γνωρίζουμε, δηλαδή, έναν άνθρωπο, με τον οποίο κάνουμε άμεσα, αναπάντεχα, τέλεια αυτό το «μαγικό»… κλικ, αλλά για διάφορους λόγους (δουλειάς, διαμονής, οικογενειακής κατάστασης) να είναι αδύνατο να γίνουμε ζευγάρι. Η ακροβασία στα λεπτά, αδιόρατα όρια ανάμεσα στη φιλία και τον έρωτα είναι επίσης μια εμπειρία που, περισσότερο ή λιγότερο, έχουμε όλοι. Γι’ αυτό και τούτη η καναδο-ιρλανδική, βραβευμένη για το σενάριό της από τα – καναδικά αντίστοιχα των Όσκαρ – Genies και το Σωματείο των Σεναριογράφων του Καναδά, ρομαντική κομεντί γίνεται εύκολα ακαταμάχητη και στις γυναίκες και στους άνδρες.

Σε αυτή της την ελκυστικά τσαχπίνικη και όμως ανακουφιστικά οικεία, αρκούντως ειλικρινή και ρεαλιστική προσέγγιση τόσο του bad timing, όσο και του διλήμματος μεταξύ φιλίας και έρωτα, διαθέτει πολλά αποτελεσματικά όπλα. Τους ανεπιτήδευτα εύστροφους, φρέσκους, απρόοπτους και καίριους διαλόγους. Την υποδειγματική, αβίαστη χημεία μεταξύ του – όχι πια Χάρι Πότερ – Ράντκλιφ και της – γλυκύτατης, αλλά απρόβλεπτα περίπλοκης κοπελιάς της διπλανής πόρτας – Καζάν (της γνωστής οικογενείας), συν το απίθανα ιδιόρρυθμο κι όμως απτό, υποστηρικτικό καστ, με επικεφαλής τον αγαπημένο, εκ του «Girls», Ντράιβερ. Το υπέροχα εναλλακτικό, ξεχωριστά ανθρώπινο και γήινο ως μεγαλούπολη Τορόντο, με τους υποβλητικούς ουρανοξύστες, αλλά και τις πιο προσγειωμένες, καταπράσινες γωνιές, την… έξω καρδιά απλωσιά της λίμνης Οντάριο, τα ψαγμένα στέκια, την ατμοσφαιρική, φιλόξενη νύχτα, και τους «πολύχρωμους» ανθρώπους. Τα δύο-τρία ξεκαρδιστικά κωμικοτραγικά επεισόδια, αν και πηγάζουν από εντελώς καθημερινές καταστάσεις: της πρώτης συνάντησης του Γουάλας με τον… αγαπητικό τής Τσάντρι, που οδηγεί στο νοσοκομείο (!) και το οργισμένο ξέσπασμα της επικίνδυνα μπουκωμένης με το sandwich αδελφής τού Γουάλας. Και τους ζωγραφιστούς τίτλους τέλους, που αφηγούνται όσα συνέβησαν στους 18 μήνες που προηγούνται ανείπωτοι του φινάλε.

Έλα, όμως, που παρόλα τα παραπάνω, τα φιλότιμα, αυτοί οι «Φίλοι» δεν καταφέρνουν να ανατρέψουν ή έστω να ξεπεράσουν και να σταθούν ξεχωριστοί, υπεράνω των κλισέ του είδους της ρομαντικής κομεντί που υπηρετούν. Κανένα σασπένς δεν υπάρχει για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Γουάλας με την Τσάντρι, καθώς με ελάχιστες εκπλήξεις στις λεπτομέρειες οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στο – ορισμός του προβλέψιμου – happy, candy end. Επίσης, τα σχέδια της animator Τσάντρι που ζωντανεύουν και «πετούν» στον ουρανό, στα δέντρα ή στους τοίχους, προσβλέπουν σε πρωτοτυπία, αλλά έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Από πολλές απόψεις, καθώς προκύπτουν γλυκερά, πληγώνουν το ρεαλισμό τού όλου εγχειρήματος και εντείνουν τις παραλίγο ενοχλητικές… «χιπστερικές» του τάσεις. Κι όσο κι αν εσύ (ο μη ταξιδεμένος στο βορρά της Αμερικής) εδώ χαμπάρι μάλλον δε θα πάρεις, οφείλεις να λάβεις υπόψη σου το παράπονο ουκ ολίγων Καναδών κριτικών, που παρατήρησαν ότι αν και σχεδόν ο μισός πληθυσμός τού Τορόντο είναι έγχρωμος, ούτε ένας μαύρος δε δηλώνει παρών στο πανί! Έτσι θα είσαι πιο έτοιμος να απαντήσεις στο ερώτημα: ρομαντική κομεντί ή κάτι παραπάνω;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν έχεις φίλους και έχεις ερωτευτεί έστω μια φορά στη ζωή σου, δύσκολα θα αντισταθείς σε αυτή τη λίαν ειλικρινή, εύστροφη και με σαφή επαφή με την πραγματικότητα ρομαντική κομεντί, είτε είσαι κορίτσι, είτε αγόρι. Αν, όμως, έχεις δει έστω και μια ακόμα ταινία του συγκεκριμένου (συνήθως αυστηρά γυναικείου) είδους, δύσκολα θα κάνεις τα στραβά μάτια στις αδυναμίες, τα κλισέ και τον εντελώς προβλέψιμο, αφηγηματικό προορισμό του, που αν δε σε βρουν σε καλή διάθεση, δεν αποκλείεται να σε κουράσουν ή ενοχλήσουν.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.