FreeCinema

Follow us

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (2014)

(WELCOME TO NEW YORK)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έιμπελ Φεράρα
  • ΚΑΣΤ: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Τζάκλιν Μπίσετ, Πολ Κάλντερον, Πάμελα Αφέζι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του κόσμου δεν μπορεί να ελέγξει τις σεξουαλικές του ορμές, οι οποίες γίνονται αφορμή να συλληφθεί, να κρατηθεί και να καταστρέψει το γάμο και την πολιτική του καριέρα.

Ο Έιμπελ Φεράρα έχει εμμονή με τις… εμμονές, τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και τις καταχρήσεις. Η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν (κανέναν δεν μπορεί να πείσει η εξαιρετικά αδύναμη «μεταμφίεση» των πραγματικών προσώπων από το σενάριο), έμοιαζε ιδανική για το Φεράρα. Έστω κι αν η πολύ μικρή χρονική απόσταση της ταινίας από τα αληθινά γεγονότα «βρωμάει» επιχείρηση εκμετάλλευσης. Ο Φεράρα θα μπορούσε να διαψεύσει την καχυποψία μας γυρίζοντας μια ταινία για την υπερκατανάλωση εξουσίας, ένα πορτρέτο μιας ανεξέλεγκτης προσωπικότητας που δεν έχει φραγμούς. Δεν το έκανε, όμως.

Αν και το «Καλώς Ήρθες στη Νέα Υόρκη» είναι κινηματογραφημένο με μια πλέον λουστραρισμένη φωτογραφία, που κάνει την ταινία να φαίνεται πιο φροντισμένη από τις πρόσφατες δουλειές του Φεράρα, στην ουσία το αποτέλεσμα είναι φτωχό και απογοητευτικό. Καθεμία από τις λίγες προσπάθειες να δοθεί λίγο βάθος στην ιστορία μοιάζει βεβιασμένη, ενώ οι διάλογοι των πρωταγωνιστών είναι γεμάτοι από πληκτικά κλισέ.

Από την αρχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βλέψεις στη γαλλική Προεδρία, και για τη γυναίκα του, τη διάσημη Γαλλίδα δημοσιογράφο Αν Σενκλέρ. Μόνο τα ονόματα έχουν αλλάξει. Κατά τα άλλα, το σενάριο ακολουθεί κατά γράμμα τις πληροφορίες για την υπόθεση απόπειρας βιασμού μιας καμαριέρας και όσα μαθεύτηκαν στη συνέχεια για τις σεξουαλικές εμμονές του Γάλλου αξιωματούχου, όπως μεταδίδονταν επί εβδομάδες στις ειδήσεις.

Σε αυτό το timeline της υπόθεσης, βλέπουμε το Ζεράρ Ντεπαρντιέ (πιο ξεχειλωμένο από ποτέ) να διασκεδάζει ασταμάτητα με φίλους, πόρνες και αλκοόλ και να επιτίθεται στην ανυποψίαστη καμαριέρα. Το δεύτερο – και καλύτερο – μέρος της ταινίας παρακολουθεί τη σύλληψη του Ντεβερό (όπως τον έχουν ονομάσει εδώ) και την εξευτελιστική του φυλάκιση, ενώ στο τρίτο μέρος έχει να αντιμετωπίσει την κατ’ οίκον κράτηση και τους σκληρούς διαλόγους με τη γυναίκα του. Όλα αυτά θα είχαν ενδιαφέρον με ένα επιπλέον σχόλιο. Αλλά ο Φεράρα μένει στην επιφάνεια, ενώ ο Ντεπαρντιέ βαριανασαίνοντας και η Μπίσετ ανταλλάσσουν «πολιτισμένες» προσβολές σε ένα ακατανόητο μείγμα γαλλικών και αγγλικών με… ανάκατη γαλλική και βρετανική προφορά!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Στην περίπτωση που θέλεις να δεις κινηματογραφημένο το χρονικό της σύλληψης του Στρος-Καν, ο Φεράρα έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Αλλά μόνο αυτό. Σχόλιο, σκέψη, ανάλυση πάνω στους χαρακτήρες και στα γεγονότα απουσιάζουν.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.