FreeCinema

Follow us

PALO ALTO (2014)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζία Κόπολα
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Φράνκο, Έμμα Ρόμπερτς, Τζακ Κίλμερ, Νατ Γουλφ, Βαλ Κίλμερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η Έιπριλ συμπαθεί τον συμμαθητή της Τέντι, που τη συμπαθεί ακόμη περισσότερο. Αλλά εκείνη γουστάρει το γυμναστή της, που γουστάρει κι άλλη μαθήτρια. Ο Τέντι, για να περάσει η ώρα, κάνει ναρκωτικά με τον εντελώς «καμένο» κολλητό του.

Η κινηματογραφική δυναστεία Κόπολα λανσάρει νέο μέλος με την Τζία, εγγονή του Φράνσις και ανιψιά της Σοφία και του Ρόμαν. Το «Palo Alto», σκηνοθετικό της ντεμπούτο, είναι γεμάτο από χολιγουντιανούς απογόνους, καθώς και οι πρωταγωνιστές της, η Έμμα Ρόμπερτς είναι κόρη του Έρικ και ανιψιά της Τζούλια και ο Τζακ Κίλμερ, γιος του Βαλ, που παίζει έναν μικρό ρόλο στην ταινία.

Οι επιρροές της Τζία Κόπολα είναι προφανείς, κυρίως από τη θεία και το θείο της. Το «Palo Alto», που βασίζεται σε μια συλλογή διηγημάτων που έγραψε ο – πρωταγωνιστής και παραγωγός της ταινίας – Τζέιμς Φράνκο, δείχνει γυρισμένο από άνθρωπο που έχει δει αρκετό σινεμά και ακόμη περισσότερο έχει περάσει πολύ χρόνο με ανθρώπους που παράγουν κινηματογράφο. Η Τζία, με την πρώτη της ταινία, στα 27 της χρόνια, ίσως δεν ξέρει ακόμη τι ακριβώς θέλει να πει. Δεν έχει τη σιγουριά ενός ώριμου δημιουργού. Έχει, όμως, τη σιγουριά να γυρίσει σωστά αυτό που έχει να πει. Ό,τι κι αν είναι αυτό, όσες επαναλήψεις ή ομοιότητες κι αν έχει με άλλες προηγούμενες ταινίες.

Οι ιστορίες εφηβείας και ενηλικίωσης σε κάθε τους παραλλαγή, είναι από τα πιο πολυπαιγμένα θέματα στο αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά. Έκπληξη, επομένως, δύσκολα υπάρχει σε αυτή τη θεματολογία και η Κόπολα δεν καταφέρνει να τη φέρει. Αυτό που καταφέρνει, είναι να παρακολουθήσει χαρακτήρες κινηματογραφημένους με σαφήνεια, με εμφανές το στοιχείο της αμφιθυμίας και της πλήξης της εφηβείας, Και έχει ένα καλό καστ που τη βοηθάει να κάνει την ταινία της να φαίνεται ακόμη καλύτερη. Αυτό που δεν καταφέρνει είναι να πείσει γιατί χρειαζόταν μια ακόμη τέτοια ταινία και τι επιπλέον έχει να πει. Όπως και ότι δεν πετυχαίνει ακριβώς την ανατροπή του να γυρίσει ένα ενδιαφέρον φιλμ για την πλήξη των ηρώων της. Σε αρκετά σημεία η ταινία κινδυνεύει από αυτήν ακριβώς την πλήξη.

Ωστόσο, η Κόπολα έχει δυνατότητες και δείχνει να αγαπά τους χαρακτήρες της, κυρίως τους νέους και όχι τόσο τους ενήλικες, που συνήθως την πέφτουν στα παιδιά, αδιαφορούν ή τους προσφέρουν ναρκωτικά. Το επόμενο βήμα, αν βασίζεται περισσότερο στην ουσία και λιγότερο στις λεπτομέρειες ατμόσφαιρας, θα είναι μάλλον αρκετά καλύτερο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ταυτίζεσαι με τις δυσκολίες, τις ερωτικές ανησυχίες, την ανία της εφηβείας; Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα σε κάνουν να ταυτιστείς και με τους ήρωες της ταινίας. Στα σημεία που το παρακάνει με το κινηματογραφικό ημερολόγιο των χαρακτήρων, όμως, κινδυνεύεις να βαρεθείς πραγματικά.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ

Στο Μπρούκλιν του 2039, με τη ζωή να έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της απώλειας οξυγόνου, μια οικογένεια επιστημόνων έχει βρει τη βιώσιμη λύση να αναπνέει… εντός της οικίας της, για να γίνει στόχος απρόσκλητων επισκεπτών που ή ζητούν τη βοήθειά της για ν’ αναπαράγουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ή επιδιώκουν να πάρουν τη θέση της.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι μια ντροπαλή παρθένα που φλερτάρει τον προπονητή της αλλά γουστάρει κι ένα μαστούρι συμμαθητή. Και βαριούνται. Και το νιώθεις. (Και σε θέλω. Σάκης.)