FreeCinema

Follow us

BARBIE ΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (2014)

(BARBIE AND THE SECRET DOOR)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρεν Τζέι Λόιντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 81’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η πριγκίπισσα Αλέξα ζει ένα δράμα επειδή δε θέλει να χορέψει waltz και ν’ ανοίξει έτσι τον εδώ και 160 χρόνια παραδοσιακό χορό των ανακτόρων. Θα τη σώσει η μυστική πόρτα που θ’ ανακαλύψει και θα τη μεταφέρει σ’ έναν τόπο μαγικό; (Δηλαδή, σοβαρά, θέλεις την απάντηση;)

Νομίζω ότι στο χώρο της Έβδομης Τέχνης και του επαγγέλματος το οποίο έχω επιλέξει, πάντοτε υπάρχει και μια μεγάλη τιμωρία. Σε τούτο τον κόσμο, ίσως, είναι το να παρακολουθήσεις μια ταινία από το – βιντεϊκό, ουσιαστικά – franchise της Barbie, που μπορεί να μην έχει και τόση σχέση με την ονομαστή κούκλα της Mattel, τελικά, αλλά έστω συγγενεύει με το όλο ροζ σύμπαν της. Κοινώς, Barbie δεν υπάρχει, όμως προσπάθησε να πείσεις κοριτσάκι… κάτω των 8 ετών να μη δει «την καινούργια ταινία της»!

Γιατί η «Barbie στο Μυστικό Βασίλειο» είναι η… ταινία της εβδομάδας; Διάβασε το σχετικό editorial και βάλε καλά στο μυαλό σου πως την ερχόμενη εβδομάδα τούτο εδώ το φιλμ θα το δεις να φιγουράρει στη #1 θέση του ελληνικού box-office. Έχει συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και αυτό με έκανε, από αρρωστημένη περιέργεια, να κάτσω και να παρακολουθήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου μια «ταινία της Barbie».

Η ετυμηγορία είναι κάτι που φαντάζεσαι. Γύρω στα 40 πρώτα λεπτά του φιλμ, ένιωθα πως χρειάζομαι οφθαλμίατρο, μια ροζ αύρα είχε λούσει την οθόνη και ξεκινούσε το τέταρτο ή το πέμπτο (τι σημασία έχει…) pop τραγούδι, σχεδόν βγαλμένο από κάποια άλλη δεκαετία, ενώ νεράιδες, γοργόνες και μονόκεροι γινόντουσαν οι καινούργιοι φίλοι της πριγκίπισσας Αλέξα. Όλα αυτά σε ένα οργιαστικά φαντεζί και πολύχρωμο «σκηνικό» παραμυθιού, κάτι σαν το «Avatar» να ξέρασε ουράνιο τόξο. Γύρω από τις όμορφες πρωταγωνίστριες, γκροτέσκας εμφάνισης βοηθητικοί χαρακτήρες που θυμίζουν κάτι από Σρεκ (τα λαγωνικά της κακιάς πριγκίπισσας), κάτι από Σάλι (του «Monsters, Inc.») και ολίγη από τα χαζά ψαράκια του «The Lorax»! Γενικά, τα πάντα στο blender, με το κακό να εκπροσωπείται από ένα κοριτσάκι που μοιάζει με πάντρεμα του… Μάγου του Οζ με την Πίπη τη Φακιδομύτη!

Η ψηφιακή «πανδαισία» χρωμάτων διαθέτει αυτή την πλαστικότητα του δευτεροκλασάτου animation, που σου αφήνει και μια ψευδαίσθηση ότι έχει γίνει σκόπιμα, για να ταιριάξει καλύτερα με το αφύσικο στην κίνηση σιλουετών ανθρώπινων, οι οποίες, όμως, προφανώς και παραπέμπουν άμεσα στο κουκλίστικο προϊόν και την ανατομία του. Τα μηνύματα είναι ανώδυνα, βασίζονται στη φαντασία της girl power λογικής και δίνουν στο κοριτσίστικο κοινό την εντολή να μην παραγνωρίζουν τις παραδόσεις, αλλά να μάθουν και να τις εκσυγχρονίζουν. Ή κάτι τέτοιο. Ρωτήστε το νιάνιαρο αν «το ‘πιασε».

Όπως και να ‘χει, κάποια στιγμή τέλειωσε. Αν είσαι συνοδός ανηλίκου, εκεί θα νιώσεις το αληθινό νόημα της λύτρωσης, θα ακούσεις καμπάνες να χτυπούν και ένα θείο φως θα λάμψει γύρω απ’ το κορμί σου και θ’ ανυψώσει την ψυχή σου. Εκτός κι αν είχες κάνει χρήση παράνομων ουσιών πριν μπεις στο σινεμά…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι γονιός, γνωρίζεις ήδη την ευθύνη που έχεις αναλάβει. Σκάσε και «κολύμπα»! Αν δεν έχεις παιδιά, κάνε χιουμοράκι εκ του ασφαλούς (κι ούτε απ’ έξω!). Αν είσαι κριτικός κινηματογράφου, εξήγησε στους φίλους σου και την πιο… «kinky» πλευρά του επαγγέλματος. Όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι…


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.