FreeCinema

Follow us

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ (2013)

(VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δαβίδ Τρουέμπα
  • ΚΑΣΤ: Χαβιέρ Κάμαρα, Νατάλια δε Μολίνα, Φρανσέσκ Κολομέρ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 108’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Στην Ισπανία του 1966, ένας καθηγητής αγγλικών με ψύχωση για τους Beatles και ειδικά τον Τζον Λένον, μαθαίνει ότι το είδωλό του φτάνει στη χώρα για τα γυρίσματα μιας ταινίας. Παρατάει τα πάντα προσπαθώντας να τον γνωρίσει, αλλά στο δρόμο θα συναντήσει δυο νεαρούς φυγάδες που θα τον συντροφεύσουν στο ταξίδι.

Δεν είναι εύκολο με την πρώτη να καταλάβεις ότι ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το «Strawberry Fields Forever» των Beatles, αλλά η εισαγωγή της φροντίζει να σε βάλει αμέσως μέσα στο κλίμα, με αρχειακά video για την παγκόσμια, τεράστια επιτυχία του συγκροτήματος. Στην επόμενη σκηνή γνωρίζουμε τον πρωταγωνιστή, τον Αντόνιο. Η εξωτερική του εμφάνιση δε δείχνει με τίποτα ότι μπορεί να είναι fan του group. Φαλακρός, χοντρούλης, με κουστούμι και γυαλιά, δείχνει μεγαλύτερος και άλλης νοοτροπίας και γούστου. Είναι, όμως, από τους φανατικότερους οπαδούς των «Σκαθαριών» και στην τάξη μαθαίνει αγγλικά στους μαθητές του μεταφράζοντας τα τραγούδια τους. Αισθάνεται ότι «καταλαβαίνει» το Λένον όταν τραγουδάει «Help!» και αναστατώνεται μόλις μαθαίνει ότι το ίνδαλμά του βρίσκεται στην Ισπανία για να γυρίσει μια ταινία (το «How I Won the War» του Ρίτσαρντ Λέστερ, έστω κι αν δεν αναφέρεται ως τίτλος).

Παράλληλα, παρακολουθούμε δύο ακόμη ιστορίες: Της Μπελέν, την οποία έχουν κλείσει οι γονείς της σε ένα σπίτι μέχρι να ολοκληρώσει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της και του Χουάνχο, ο οποίος αντιδρά στην καταπίεση του αστυνομικού πατέρα του. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους το σκάει και ο Αντόνιο στην πορεία του προς την Αλμερία, τόπο γυρισμάτων της ταινίας του Λένον, θα τους πάρει μαζί του.

Στη συνέχεια θα συμβούν διάφορα γεγονότα, κωμικά και δραματικά, χωρίς ξεχωριστή πρωτοτυπία, σε μια ταινία που έχει να κάνει με την ενηλικίωση, την αυτογνωσία και την πίστη στον εαυτό σου. Ο Αντόνιο δικαιώνεται για την αγάπη του προς το είδωλό του, η Μπελέν και ο Χουάνχο ερωτεύονται και αισθάνονται καλύτερα παρά τα προβλήματά τους. Όλα αυτά, παρά την έλλειψη έκπληξης, κυλούν με ομαλή ροή και τρυφερότητα, κυρίως χάρις στον Χαβιέρ Κάμαρα που παίρνει όλη την ταινία επάνω του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν πρόκειται να ανακαλύψεις κάτι νέο για το σινεμά ή για τους Beatles (εκτός αν δε γνώριζες για τις υποκριτικές προσπάθειες του Λένον), αλλά θα δεις μια συναισθηματική, αν και όχι ιδιαίτερα συναρπαστική ιστορία. Αν οι ιστορίες «καλής καρδιάς» σε κάνουν να ανατριχιάζεις… με την κακή έννοια, ε, μάλλον δεν είναι για σένα.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας κι έχει λόξα με το Λένον και παίρνει τους δρόμους και μαζεύει με τ’ αμάξι του και κάτι ζαβά. Με τα μάτια κλειστά είναι καλύτερο, όντως!