FreeCinema

Follow us

LAURA (1944)

  • ΕΙΔΟΣ: Αστυνομικό Νουάρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ότο Πρέμινγκερ
  • ΚΑΣΤ: Τζιν Τίρνεϊ, Ντέινα Άντριους, Κλίφτον Γουέμπ, Βίνσεντ Πράις, Τζούντιθ Άντερσον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 88’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας της Λόρα Χαντ. Οι ύποπτοι δίνουν ψευδείς καταθέσεις, το μυστήριο εντείνεται διαρκώς και εκείνος σχεδόν… ερωτεύεται το θύμα!

Πάντοτε ένα από τα πιο ιδιότυπα φιλμ νουάρ στην ιστορία του σινεμά, η «Laura» του Ότο Πρέμινγκερ δε σχετίζεται με τον (ελαφρώς στερεοτυπικό) υπόκοσμο της νύχτας, ντετεκτιβίστικες συγκρούσεις, μοιραίους έρωτες και φονικά μυστήρια σαφώς ρεαλιστικά. Η κεντρική ηρωίδα δεν εμφανίζεται εξαρχής, διότι, όπως μας αφηγείται και ο χαρακτήρας του Γουόλντο Λάιντεκερ (Γουέμπ), «ποτέ δεν θα ξεχάσω το weekend που η Λόρα πέθανε»! Το θύμα της ιστορίας είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας, μια γυναίκα η οποία δε χαρακτηριζόταν από τίποτε το μοιραίο (όπως μαθαίνουμε από πολλά flashback στη συνέχεια του φιλμ), δραστήρια, έξυπνη, γοητευτική και μάλλον άτυχη στο να επιλέγει τους άνδρες που τη συνόδευαν.

Το πλαίσιο δράσης δεν είναι ένας κόσμος γεμάτος μαφιόζους και κάθε λογής εγκληματίες, αλλά η υψηλή κοινωνία, άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν και άλλοι που παριστάνουν πως θα μπορούσαν να γίνουν κομμάτι της, εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις και χαρίσματα, ειδικά στην εξαπάτηση. Η Λόρα (Τίρνεϊ) ήταν μια γυναίκα που δεν αισθανόταν αδύναμη, ώστε να ανήκει σε έναν άνδρα, έτσι οι «μνηστήρες» της εμφανίζονται ως οι πρώτοι ύποπτοι για το φόνο, που ο ντετέκτιβ ΜακΦέρσον (Άντριους) επιχειρεί να διαλευκάνει με τη χαρακτηριστική άνεση και τη ντομπροσύνη ενός iconic ρόλου, προσπαθώντας διαρκώς να καλμάρει τα νεύρα του κρατώντας ένα παιχνιδάκι χειρός που, ειρωνικά, εκνευρίζει τους πάντες γύρω του!

Το μυστήριο δεν είναι πυκνό, τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν ελάχιστα, κι όμως ο Πρέμινγκερ στήνει ιδιαίτερα επιδέξια τόσο την ανατρεπτική ανάπτυξη της πλοκής όσο και τους χαρακτήρες που ψεύδονται διαρκώς στις καταθέσεις τους, προκαλώντας την αβεβαιότητα στο θεατή. Το ψέμα, άλλωστε, κρύβει και τα καλύτερα συστατικά τού σεναρίου, το οποίο μπορεί να ιδωθεί και ως μια καυστική σάτιρα στις ταξικές ισορροπίες της περιόδου του ’40.

Το επαναλαμβανόμενο μουσικό μοτίβο της Λόρα, σύνθεση του Ντέιβιντ Ράκσιν (την επόμενη χρονιά, ο Τζόνι Μέρσερ πρόσθεσε στίχους και μετατράπηκε σε ένα από τα περισσότερο ηχογραφημένα τραγούδια όλων των εποχών!), η βραβευμένη με Όσκαρ φωτογραφία, σύσσωμο το καστ (έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Πράις σε ρόλο… καρδιοκατακτητή και την Άντερσον, τη θρυλική κυρία Ντάνβερς της «Rebecca», να μεταμορφώνεται σε καπάτσα και αμοράλ dame!), προσθέτουν στη «Laura» τη διαχρονική αξία και την κλασική φινέτσα που δεν πρόκειται να ξαναλάμψει έτσι στη μεγάλη οθόνη. Γι’ αυτό και, όσες φορές κι αν την έχουμε ξαναδεί να… «πεθαίνει», δε θα πούμε ποτέ όχι για ένα refresh της μνήμης, στο οποίο πάντοτε μπερδευόμαστε: ποιος πραγματικά σκότωσε τη Λόρα;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένα από τα υπέροχα νουάρ του κλασικού Χόλιγουντ που χαίρεσαι να βλέπεις και να ξαναβλέπεις, με πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες, σενάριο που σε αιφνιδιάζει με το μυστήριο και την εξυπνάδα του, βιτριολικές ατάκες και χαρακτήρες που εξαπατούν τους πάντες με φονικό κυνισμό. Όχι και η κορυφαία ερωτική ψύχωση (βλέπε «Vertigo»), βέβαια, αλλά αγέραστα διασκεδαστική η κυρία! Εάν δε σε έλκει το σινεμά τής… νοσταλγίας, δε θ’ αλλάξει την άποψή σου για τις επανεκδόσεις.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας μπάτσος και ψάχνει να βρει ποιος τουφέκισε τη Λόρα. Και το έργο για πιστολιές είναι. Και παλιατσαρία του ’40, επιπλέον!