FreeCinema

Follow us

ΗΡΑΚΛΗΣ (2014)

(HERCULES)

  • ΕΙΔΟΣ: Μυθολογική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρετ Ράτνερ
  • ΚΑΣΤ: Ντουέιν Τζόνσον, Τζον Χερτ, Ίαν ΜακΣέιν, Ρούφους Σιούελ, Άκσελ Χένιε, Ίνγκριντ Μπόλσο Μπέρνταλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ο θρυλικός ημίθεος προσπαθεί ακόμα να ξεχάσει το χαμό γυναίκας και παιδιών, δίπλα σε μια παρέα… αρχαίων μισθοφόρων που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» κάθε κακό μπελά, υποστηριζόμενη από το… marketing των 12 άθλων του Ηρακλή! Η νέα αποστολή τους, με χορηγό ένα βασιλιά των Αχαιών, δείχνει λιγότερο τίμια κι από τους ίδιους…

Σε τούτο το είδος, το άλλοθι της μεταφοράς ενός graphic novel στη μεγάλη οθόνη ενίοτε έχει επιτρέψει να ρίχνουμε… στάχτη στα μάτια τα δικά μας αλλά και των θεατών, με λαμπρό παράδειγμα το franchise των «300» (του 2007 και του 2014), στο οποίο τον πρώτο ρόλο είχε το κομιξικό σύμπαν και η αισθητική τού Φρανκ Μίλερ και ουχί η αληθοφάνεια στην αφήγηση και την «εικονογράφηση» ιστορικών συμβάντων (πόσω μάλλον από περιόδους κατά τις οποίες η καταγραφή των γεγονότων δε θα μπορούσε παρά να είναι… ασαφής). Στην προκειμένη έχουμε να κάνουμε με μυθολογικό ήρωα, το comic της Radical (με την υπογραφή του Στιβ Μουρ), «Hercules: The Thracian Wars», και ένα σενάριο τόσο φαντασιακό, που θα του ταίριαζε απόλυτα η κλασική κι αγαπημένη ατάκα… «γαμήθηκε ο Δίας»!

Αρχικά, δε μιλάμε για ένα φιλμ το οποίο παρουσιάζει τους άθλους του Ηρακλή. Αυτοί λειτουργούν μονάχα ως εισαγωγή… παραμυθιάσματος, πριν αποκαλυφθεί η «πραγματική» (και καλά) πλευρά του ήρωα. Παραδόξως, αυτά τα λίγα λεπτά της αρχής αποτελούν και το καλύτερο πράγμα που διαθέτει ολόκληρη η ταινία, κάνοντάς σε, αργότερα, να τα αναπολείς και να αναρωτιέσαι… γιατί δε γύριζαν αυτή την ταινία;

Η πλοκή, λοιπόν, κάνει μια απόπειρα αποδόμησης του μύθου του Ηρακλή, παρουσιάζοντας τον ομώνυμο ήρωα ως… αληταρά κι απατεώνα, αρχηγό συμμορίας «μισθοφόρων», το σύνολο των οποίων φέρνει εις πέρας τα ανδραγαθήματα εκείνου, έτσι ώστε η φήμη τού ονόματος και των κατορθωμάτων του να τους εξασφαλίζουν τους επόμενους πελάτες! Όλο αυτό θα μπορούσε να μας δώσει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, όμως, υπό δύο όρους: α) το σενάριο να ήταν ουσιαστικά χιουμοριστικό και β) η σκηνοθεσία να πρόσθετε λίγο παραπανίσιο σαρκασμό, παραπέμποντας στο ιταλικό peplum των τελών της δεκαετίας του ’50 (πριν αντικατασταθούν από τη μόδα των καουμπόικων spaghetti στα μέσα του ’60). Δυστυχώς, η πρώτη ατυχία έχει να κάνει με παντελή έλλειψη κωμικών στοιχείων και ευρημάτων (αν και η προδιάθεση είναι ορατή), ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ο «παραγγελιάς» σκηνοθέτης Μπρετ Ράτνερ, μαζί με την υποστήριξη των ψηφιακών εφέ, νομίζει ότι επιτελεί κάτι… μάλλον σοβαρο(φανές).

Η ιστορία τής όλης σκευωρίας που φέρνει τη ζωή της ομάδας του Ηρακλή σε κίνδυνο είναι προφανής και προβλέψιμη ακόμη και από ανήλικο παιδάκι (ίσως το μοναδικό target group της ταινίας που δε θα περάσει άσχημα…), η αρχαιοελληνική πολεμομυθολογία βιώνει κανονικά τον ξεπεσμό ως τα έγκατα της γελοιοποίησης αλλά και της βαρεμάρας, ενώ ο κατά τα άλλα συμπαθής ως παρουσία Ντουέιν Τζόνσον, εδώ κυκλοφορεί ως η μοναδική ατραξιόν περιοδεύοντος «τσίρκου», περιστοιχισμένος από καλούς Βρετανούς (άντε, και δύο Νορβηγούς) ηθοποιούς, οι οποίοι κάνουν το ιδίας εθνικότητας καστ του «Καλιγούλα» (1979) να αισθάνεται λιγότερο ντροπιασμένο, πλέον! Μια – δύο σκηνές δράσης (ειδικά εκείνη με την «επί γης» στρατιά) προσπαθούν να φέρουν στο νου video game, έτσι ώστε να αναστενάξουν από χαρά μερικά teen fanboys, όμως, αυτός ο «Ηρακλής» μόνο ως κινηματογραφικός άθλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κρίμα, γιατί είχε κάποια φόντα να μας αρέσει για τους… λάθος λόγους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Περίπτωση σινεμά… γαλαρίας, για ιαχές χαβαλέ και μεγαλόφωνα κανιβαλιστικά σχόλια, δε φτάνει ποτέ το επίπεδο μιας «ένοχης» απόλαυσης και μπορεί να αντέξει σχεδόν αποκλειστικά ως εφηβική περιπέτεια – παραμύθι. Οι fans των ταινιών που έχουν να κάνουν με αρχαία Ελλάδα ή θα κάνουν πλάκα ή θα τα πάρουν στο κρανίο. Όσοι κοροϊδεύατε τη «Σύγκρουση των Τιτάνων» (2010), ήρθε η ώρα των αντιποίνων!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.