FreeCinema

Follow us

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΥΔΗΣ (2014)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 61ʼ
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Μια χούφτα νεαρών ενηλίκων (αυτο)ψυχαναλύονται ενώ μοιράζονται φόβους και όνειρα κατά τη διάρκεια των τριετών σπουδών τους σε σχολή υποκριτικής στην Αθήνα της ύφεσης.

Ο Κουτσιαμπασάκος είναι σκηνοθέτης. Ξέρει σινεμά. Και αυτό φαίνεται σε τούτο το ντοκιμαντέρ που αντιπαραβάλλει εύστοχα τις – κατάματα στην κάμερα – εξομολογήσεις των φοιτητών με εικόνες μέσα από τα μαθήματά τους, τις παραστάσεις τους, και από το δρόμο έξω από τη σχολή τους (που – τι ωραία σύμπτωση! – συνορεύει με ένα θερινό σινεμά), συνοδευόμενες περιστασιακά είτε από διακριτική μουσική, είτε από αποσπάσματα ενδόμυχων σκέψεων που έχουν περάσει στο χαρτί και τις διαβάζουν off ή on camera, καθώς εκφέρονται μέσα στον κύκλο της τάξης από τα χείλη κάποιου τυχαίου συμφοιτητή τους.

Αν και η αφήγηση off δε λειτουργεί πάντα (μερικά, ιδιαίτερα τα πρώιμα κομμάτια της, είναι αναγνωσμένα πολύ επίπεδα και ξερά), ό,τι έχουν να πουν τα παιδιά on camera, πραγματικά αφοπλίζει με την ειλικρίνεια και την ατρόμητη διάθεση για αυτοκριτική που τα χαρακτηρίζει. Υπάρχουν στιγμές, μάλιστα, που συγκινούν βαθιά, όπως και μερικά ξεσπάσματά τους στη σκηνή (αν τολμάς, συγκράτησε τα δάκρυά σου στην αρχή, στην audition της κοπελιάς που αφήνεται τόσο στα λόγια του ποιήματος που ερμηνεύει, ώστε η φωνή σπάει και οι παρειές μουσκεύουν). Ωστόσο, αν και ταυτόχρονα έχεις την ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα για μια άλλη όψη τού μπαμπά Καζάκου και του Γιάννη Μπέζου (ως καθηγητών), τα 61 λεπτά διάρκειας προκύπτουν πολύ λίγα για να σου επιτρέψουν μια πιο βαθιά, ουσιαστική ματιά / κατανόηση στο χαρακτήρα τόσο αυτών των παιδιών όσο και της – τόσο παρεξηγημένης, ως χόμπι, σε αυτή τη χώρα – τέχνης τους, που απαιτεί ιδιαίτερα σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και αυστηρή αναμέτρηση με τον εαυτό.

Παίζεται μαζί με το «Η Τέχνη της Κρίσης: Η Περίπτωση του Θεάτρου», σε ένα ταιριαστό πάντρεμα, καθώς αν το δε αφορά στο πώς ένας 35άρης και κάτι, θεατρικός καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της δουλειάς του στην Ελλάδα της κρίσης, το μεν αφορά εμμέσως πλην σαφώς το πώς αντιμετωπίζει την ίδια πραγματικότητα ένας 20άρης καθώς βγαίνει από το προστατευτικό περιβάλλον τής σχολής του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Επειδή, όπως όλοι, υπήρξες νέος/α και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μαθητής/ρια, και επειδή αν ζεις σε αυτή τη χώρα, αποκλείεται η κρίση να σε έχει αφήσει αλώβητο/η, δύσκολα θα μείνεις ασυγκίνητος/η από την αναμέτρηση αυτών των νέων ανθρώπων με το ίδιο τους τον εαυτό και τα όνειρά τους. Ακόμα πιο δύσκολα, όμως, θα αφήσουν βαθιά, καταλυτικά ίχνη στο θυμικό σου…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Κάτι παιδιά πάνε σε μια σχολή. Ντοκιμαντέρ. Ελληνικό. Κάνε μια προσευχή να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ…