FreeCinema

Follow us
01.0822:00

Το «Park Your Cinema» λατρεύει τις γυναίκες τον Αύγουστο στο ΚΠΙΣΝ!


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για την τέταρτη καλοκαιρινή του σεζόν, προτείνοντας κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που θα ήθελες να ξαναδείς ή και να ανακαλύψεις εκεί έξω. Ο Αύγουστος του 2019 είναι αφιερωμένος σε κινηματογραφικές ηρωίδες που έγιναν σύμβολα στην ιστορία του σινεμά. Women’s only!

Το PARK YOUR CINEMA ξεκίνησε τον κύκλο των προβολών του το καλοκαίρι του 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας την ευκαιρία στους πρώτους επισκέπτες του να γνωρίσουν τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού της Αθήνας. Το υπαίθριο σινεμά του «πάρκαρε» από το Κέντρο Επισκεπτών μέχρι το Ξέφωτο, πέρασε από την Αγορά μέχρι τον Φάρο, μπήκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, και όπως κάθε τέτοια περίοδο επιστρέφει εκεί έξω, για να συνεχίσει τις δράσεις του με κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που αξίζει να δείτε (ακόμη για πρώτη φορά, ίσως) σε μεγάλη οθόνη, στην παράδοση των παλαιών θερινών κινηματογράφων.

Ο καυτός μήνας Αύγουστος περιλαμβάνει ονομαστά φιλμ με γυναίκες ηρωίδες που μας δίδαξαν την αμαρτία, το sex appeal, το μοιραία διπρόσωπο παιχνίδι, έως και το δικαίωμα στη μαχητικότητα απέναντι σε έναν εχθρικό, αντρικό κόσμο. Γυναίκες που νικάνε, γυναίκες που αλληλοεξοντώνονται, γυναίκες που πέφτουν θύματα, γυναίκες που έγιναν σύμβολα στην ιστορία του σινεμά. Πέντε προβολές που θα θυμάστε ότι απολαύσατε το καλοκαίρι του 2019 στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

Ας δούμε τώρα το ακριβές πρόγραμμα προβολών του PARK YOUR CINEMA (με ώρα έναρξης στις 21:00) για τον Αύγουστο του 2019. Όπως συνήθως, προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος του πάρκου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

GILDA (1946)
Σκηνοθεσία: Τσαρλς Βίντορ

Ο ιδιοκτήτης ενός nightclub – βιτρίνα για ένα παράνομο casino στο Μπουένος Αϊρες ανακαλύπτει πως ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε για δεξί του χέρι είναι παλιός και ιδιαίτερα στενός γνώριμος της γυναίκας του. Αρχετυπικό νουάρ με τη Ρίτα Χέιγουορθ να λάμπει και να εκπέμπει μεγατόνους θηλυκής σεξουαλικότητας, με στιγμές ανθολογίας όπως το striptease… με το γάντι στη σκηνή που χορεύει και «τραγουδά» (στην πραγματικότητα ακούμε τη φωνή της Ανίτα Έλις) το «Put the Blame on Mame». Άξιος παρτενέρ της ο Γκλεν Φορντ, ο οποίος δεν σταμάτησε το γύρισμα όταν η Ρίτα του έσπασε δύο δόντια στην περίφημη σκηνή με τα χαστούκια!

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η ΜΟΙΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ / THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE (1946)
Σκηνοθεσία: Τάι Γκαρνέτ

Μία παντρεμένη γυναίκα και ο τυχοδιώκτης ερωμένος της σχεδιάζουν να βγάλουν από τη μέση το σύζυγο εκείνης. Το μοτίβο των αμαρτωλών εραστών που φτάνουν μέχρι το έγκλημα γεννήθηκε από τούτο το διάσημο βιβλίο του Τζέιμς M. Κέιν, που είχε αρκετές κινηματογραφικές μεταφορές (πιο τολμηρή εκείνη του 1981, με τους Τζακ Νίκολσον και Τζέσικα Λανγκ και τον σωστά μεταφρασμένο ελληνικό τίτλο «Ο Ταχυδρόμος Χτυπά Πάντα Δυο Φορές»). Η Λάνα Τάρνερ είναι η ιδανική μοιραία γυναίκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίπλα στον Τζον Γκάρφιλντ (με τον οποίο είχε έναν σύντομο και καυτό δεσμό στα γυρίσματα του φιλμ).

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΜΠΕΪΜΠΙ ΤΖΕΪΝ; / WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? (1962)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλντριτς

Πρώην star στο σανίδι ως παιδούλα, ζει σήμερα στην απομόνωση με την παραπληγική αδελφή της. Αναπόφευκτα εξαρτημένες η μια από την άλλη, στοιχειωμένες από ενοχές, άσβεστες ζήλιες κι αρρωστημένο ανταγωνισμό, βιώνουν ίσως τις τελευταίες κόντρες της ζωής τους, σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ που χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ πρώτου ρόλου στην Μπέτι Ντέιβις και… αιώνιο κι απύθμενο θυμό στην συμπρωταγωνίστριά της, Τζόαν Κρόφορντ. Η εξαιρετική τηλεοπτική σειρά «Feud: Bette and Joan» (2017) με τις Τζέσικα Λανγκ και Σούζαν Σαράντον βασίστηκε στα παρασκήνια των γυρισμάτων της «Μπέιμπι Τζέιν».

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΛΜΑ & ΛΟΥΙΖ / THELMA & LOUISE (1991)
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ

Δύο καλές και πιστές φίλες «επαναστατούν» αφήνοντας πίσω τις ζωές τους και πατώντας το γκάζι σε ένα Thunderbird του ’66. Μία απόπειρα βιασμού που καταλήγει απροσδόκητα σε ανθρωποκτονία, τις μετατρέπει σε φυγάδες του νόμου. Ύμνος στη γυναικεία αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα στη ζωή, τούτο το βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου φιλμ αποτελεί μία από τις πλέον αξιόλογες φεμινιστικές ιστορίες που μας έδωσε ο κινηματογράφος, με σπουδαίες ερμηνείες από τις Σούζαν Σαράντον και Τζίνα Ντέιβις. Αξιομνημόνευτο και το sexy πέρασμα του Μπραντ Πιτ από την οθόνη, πριν γίνει διάσημος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

CHINATOWN (1974)
Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι

Ιδιωτικός ντετέκτιβ που ερευνά υπόθεση μοιχείας βρίσκεται αντιμέτωπος με αλυσίδα δολοπλοκιών και σκανδάλων, πάνω στα οποία αναπτύχθηκε η ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ταινία σταθμός που ανανέωσε το είδος του φιλμ νουάρ, αναμειγνύοντας μέχρι και στοιχεία αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Προτάθηκε για 11 Όσκαρ και κέρδισε (επάξια) το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές Τζακ Νίκολσον και Φέι Ντάναγουεϊ μοιάζουν βγαλμένοι από τις πιο θρυλικές εποχές του χολιγουντιανού glam, ενώ ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον δίνει μία αξέχαστη ερμηνεία.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά από το Σύνταγμα!

Το ΚΠΙΣΝ προσφέρει καθημερινά δωρεάν μεταφορά επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus), στη διαδρομή Σύνταγμα – Συγγρού-Φιξ – ΚΠΙΣΝ και αντίστροφα. Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού). Η υπηρεσία shuttle bus είναι προσβάσιμη και από επισκέπτες με αμαξίδιο, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Κάθε Κυριακή, από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., πραγματοποιείται μόνο η διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού- Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής αλλαγής φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ενδέχεται να τροποποιηθούν.