FreeCinema

Follow us
10.0711:00

Το «Park Your Cinema» γελάει δυνατά τον Ιούλιο στο ΚΠΙΣΝ!


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για την τέταρτη καλοκαιρινή του σεζόν, προτείνοντας κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που θα ήθελες να ξαναδείς ή και να ανακαλύψεις εκεί έξω. Ο Ιούλιος του 2019 είναι πραγματικά ξεκαρδιστικός σε επιλογές, γεμάτος χολιγουντιανούς stars και σκηνοθέτες που άφησαν για πάντα το στίγμα τους στο είδος της κωμωδίας.

Το PARK YOUR CINEMA ξεκίνησε τον κύκλο των προβολών του το καλοκαίρι του 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας την ευκαιρία στους πρώτους επισκέπτες του να γνωρίσουν τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού της Αθήνας. Το υπαίθριο σινεμά του «πάρκαρε» από το Κέντρο Επισκεπτών μέχρι το Ξέφωτο, πέρασε από την Αγορά μέχρι τον Φάρο, μπήκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, και όπως κάθε τέτοια περίοδο επιστρέφει εκεί έξω, για να συνεχίσει τις δράσεις του με κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που αξίζει να δείτε (ακόμη για πρώτη φορά, ίσως) σε μεγάλη οθόνη, στην παράδοση των παλαιών θερινών κινηματογράφων.

Ο μήνας Ιούλιος περιλαμβάνει θρυλικά ονόματα της αμερικανικής κωμωδίας και έργα που αποτελούν πηγή έμπνευσης για το είδος μέχρι σήμερα. Ο ανθρωπισμός του Φρανκ Κάπρα συναντά το κατάμαυρο χιούμορ ενός διάσημου θεατρικού έργου, ο Μελ Μπρουκς συστήνει στον κόσμο τη σατιρική του γραφή (και κερδίζει μέχρι και Όσκαρ γι’ αυτό) και ο Μπλέικ Έντουαρντς απογειώνει την ευθυμία με την πιο pop αποδόμηση του Χόλιγουντ. Τρεις προβολές που δεν θα ξεχάσετε ποτέ (όσο και τις ταινίες, δηλαδή), στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κυλιέστε στο γρασίδι… από τα γέλια, δηλαδή!

Ας δούμε τώρα το ακριβές πρόγραμμα προβολών του PARK YOUR CINEMA (με ώρα έναρξης στις 21:00) για τον Ιούλιο του 2019. Προσοχή: οι προβολές αυτού του μήνα για τους ενήλικες θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες. Όπως συνήθως, προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος του πάρκου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ / ARSENIC AND OLD LACE (1944)
Σκηνοθεσία: Φρανκ Κάπρα

Ο Μόρτιμερ παντρεύεται το αγαπημένο του κορίτσι της διπλανής πόρτας και μοιράζεται αμέσως τα ευχάριστα νέα με τις δύο εκκεντρικές θείες που τον μεγάλωσαν, για να ανακαλύψει… το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα στην οικία τους! Ώρα να μάθει τι εστί «αγαθοεργία» για εκείνες. Τεράστια εμπορική επιτυχία το ομώνυμο θεατρικό έργο του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, δεν θα ξέφευγε από τα χέρια του Χόλιγουντ, έχοντας την τύχη να σκηνοθετηθεί από τον κορυφαίο Φρανκ Κάπρα, ο οποίος κράτησε τα βαριά χαρτιά του original καστ, τις Τζοζεφίν Χαλ και Τζιν Άντερ, για να μας χαρίσει μια από τις απολαυστικότερες μαύρες κωμωδίες στην ιστορία του σινεμά. Ο Κάρι Γκραντ παραδίδει μαθήματα κωμικού timing, έστω κι αν ο ίδιος… μισούσε αυτή του την ερμηνεία, την οποία χαρακτήριζε υπερβολική!

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ / THE PRODUCERS (1967)
Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς

Ένας ξεπεσμένος παραγωγός του Broadway κι ένας δειλός λογιστής σκαρφίζονται την θεατρική κομπίνα του αιώνα, ανεβάζοντας ένα έργο το οποίο ελπίζουν να αποτύχει τόσο θριαμβευτικά που θα «κατεβεί» αμέσως μετά την πρεμιέρα του! Έτσι, ανακαλύπτουν το μιούζικαλ… «Springtime for Hitler»! Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μελ Μπρουκς που τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου είναι μία σατιρική κωμωδία που πήρε μυθικές διαστάσεις στο πέρασμα του χρόνου, με το American Film Institute να τη συγκαταλέγει στη δεκάδα των καλύτερων φιλμ του είδους. Αξίζει προσοχή η συμμετοχή του σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά στο καστ. Σχεδόν ειρωνικά, το 2001 μετατράπηκε σε ένα απίστευτα επιτυχημένο μιούζικαλ του Broadway, το οποίο γυρίστηκε και για το σινεμά τέσσερα χρόνια αργότερα.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΤΟ ΠΑΡΤΥ / THE PARTY (1968)
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς

Ινδός κομπάρσος πηγαίνει ακάλεστος σε ένα μεγάλο party χολιγουντιανού παραγωγού, του οποίου την τελευταία ταινία μόλις έχει… καταστρέψει! Η εμφάνισή του στο υπερσύγχρονο σπίτι τού επιχειρηματία θα είναι εξίσου ολέθρια. Λίγες κινηματογραφικές κωμωδίες αγαπήθηκαν τόσο από το ελληνικό κοινό, το οποίο άκουγες να γελά… πριν από τις αστείες σκηνές στις πολλές επανεκδόσεις του φιλμ στα θερινά σινεμά. Η καταιγιστική παρουσία του Πίτερ Σέλερς σε συνδυασμό με τη φινέτσα και το glam τού Μπλέικ Έντουαρντς (στη μοναδική τους συνεργασία έξω από το πλαίσιο του franchise του «Ροζ Πάνθηρα») έδωσαν το στίγμα μίας cult ταινίας που οφείλει πολλά στο σινεμά του Ζακ Τατί, ενώ οι αυτοσχεδιασμοί του πρωταγωνιστή πρόσθεσαν ένα ριζοσπαστικά πειραματικό ύφος στην παραγωγή.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά από το Σύνταγμα!

Το ΚΠΙΣΝ προσφέρει καθημερινά δωρεάν μεταφορά επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus), στη διαδρομή Σύνταγμα – Συγγρού-Φιξ – ΚΠΙΣΝ και αντίστροφα. Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού). Η υπηρεσία shuttle bus είναι προσβάσιμη και από επισκέπτες με αμαξίδιο, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Κάθε Κυριακή, από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., πραγματοποιείται μόνο η διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού- Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής αλλαγής φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ενδέχεται να τροποποιηθούν.