FreeCinema

Follow us
11.0710:15

Ξαφνικά Φέτος το… «Μεσοκαλόκαιρο»!


Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. «Η Ζωή σε Άσπρο + Μαύρο» για εφέτος, 18 – 24 Ιουλίου 2019, πίνοντας Βίκος Cola στον θερινό κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Δώδεκα ταινίες σε μαυρόασπρους κόσμους αληθινής μαγείας ή και ρεαλισμού, με special screening για το φινάλε την πανελλήνια πρεμιέρα του «Μεσοκαλόκαιρου», από τον σκηνοθέτη της περίφημης «Διαδοχής», ένα σοκ επαναφοράς στην… τετραχρωμία!

Το φετινό πρόγραμμα του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ξεκινά με τα έγχρωμα πλάνα των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ από το «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου» (1946) και κλείνει με την τετράχρωμη οδύνη του «Μεσοκαλόκαιρου», που το αθηναϊκό κοινό θα παρακολουθήσει σε πανελλήνια πρώτη στις 24 Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο οι ταινίες που θα δείτε θα διαδραματίζονται σε κόσμους που λες κι έχουν «ξεβάψει», με όλο τον πλούτο των χρωμάτων της αληθινής ζωής να έχει «κρυφτεί».

Το «Midsommar» (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του) έρχεται με διθυραμβικές κριτικές από την Αμερική, αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο αξίζει κανείς να δει (πρώτος) τούτο το φιλμ. Διότι το υπογράφει ο Άρι Άστερ, ένα όνομα που ακούσαμε για πρώτη φορά πέρσι με την αρκετά controversial και πολυσυζητημένη «Διαδοχή». Όπως και εκείνη η ταινία, εδώ έχουμε ένα έργο που αψηφά την κατηγοριοποίηση. «Πουλιέται» (ξανά) σαν ένα θρίλερ τρόμου, πολύ αινιγματικό στην αφήγησή του (όπως αντιλαμβάνεται άμεσα κανείς και από το trailer, το οποίο παίζει πατώντας το play στη video gallery, επάνω δεξιά, κλασικά), όμως ο Άστερ προφανέστατα δεν μπήκε στο κινηματογραφικό σύμπαν ως δημιουργός για να πατήσει πάνω σε συγκεκριμένες φόρμες και genre του παρελθόντος. Ο Άστερ προτείνει το καινούργιο. Και εδώ το καινούργιο είναι ακόμη πιο σοκαριστικό!

Μετά από μία οικογενειακή τραγωδία, η Ντάνι ακολουθεί τον αγαπημένο της και την παρέα του σε ένα ταξίδι μυσταγωγίας στη Σουηδία, παρακολουθώντας ένα ντόπιο, σχεδόν παγανιστικό πανηγύρι που αρχικά δείχνει ειδυλλιακό, μα κρύβει κάτι το αναπάντεχα απειλητικό.

Το «Μεσοκαλόκαιρο» επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου ταλέντου για το σύγχρονο σινεμά σήμερα. Οι θεατές που θα έρθουν να το παρακολουθήσουν στις 24 Ιουλίου (σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα πριν από την επίσημη διανομή του στους ελληνικούς κινηματογράφους), καλό θα ήταν να είναι προετοιμασμένοι για ένα φιλμ σκληρών εικόνων και εξαιρετικής εικαστικότητας, το οποίο θα συζητηθεί έντονα, θα διχάσει, θα αναλυθεί… ευφάνταστα και, ενδεχομένως, θα «στοιχειώσει» το υπόλοιπο καλοκαίρι σας! Είμαι υπερήφανος που το όγδοο ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ κλείνει με μία τόσο σημαντική πρεμιέρα.

Όπως κάθε χρόνο, από το ξεκίνημά μας, τούτη η διοργάνωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Χορηγός μας για εφέτος είναι το Βίκος Cola, που θα μας ξεδιψά κάθε βράδυ στο σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια). Το πλήρες πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί αύριο. Και, απλά, περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες που θα δείτε (και θα θυμάστε) από τις φετινές σας εξορμήσεις στους θερινούς κινηματογράφους.

Το «Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ θα διανεμηθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 22 Αυγούστου 2019, από την εταιρεία TANWEER.