FreeCinema

Follow us
13.0512:45

Follow the yellow brick road… προς το «Park Your Cinema»!


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για την τέταρτη καλοκαιρινή του σεζόν, προτείνοντας κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που θα ήθελες να ξαναδείς ή και να ανακαλύψεις εκεί έξω. Ο Μάιος κάνει ποδαρικό με δύο μυθικά και παραμυθένια φιλμ που θα μιλήσουν στην καρδιά των παιδιών… κάθε ηλικίας!

Το PARK YOUR CINEMA ξεκίνησε τον κύκλο των προβολών του το καλοκαίρι του 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας την ευκαιρία στους πρώτους επισκέπτες του να γνωρίσουν τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού της Αθήνας. Το υπαίθριο σινεμά του «πάρκαρε» από το Κέντρο Επισκεπτών μέχρι το Ξέφωτο, πέρασε από την Αγορά μέχρι τον Φάρο, μπήκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, και όπως κάθε τέτοια περίοδο επιστρέφει εκεί έξω, για να συνεχίσει τις δράσεις του με κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που αξίζει να δείτε (ακόμη για πρώτη φορά, ίσως) σε μεγάλη οθόνη, στην παράδοση των παλαιών θερινών κινηματογράφων.

Ιδανικό ποδαρικό για φέτος, δύο μυθικά φιλμ που γιορτάζουν επετείους… γενναίες σε αριθμό δεκαετιών! Τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα του «Μάγου του Οζ» και τα 60 χρόνια από την πρώτη προβολή της animated «Ωραίας Κοιμωμένης» συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο προέλευσης, τον κόσμο του παραμυθιού, και μπορούν να ενώσουν ψυχαγωγικά μικρούς και μεγάλους σ’ αυτό το ταξίδι συγκίνησης που οδηγεί… στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Δύο ταινίες αγέραστες, πόσω μάλλον σε ποιότητα, που χαρακτηρίζουν έντονα την ανάγκη φυγής του θεατή μέσα από το φανταστικό (ή το παραμυθένιο), όσο και την χρησιμότητα του να μένουμε παιδιά. Στην ψυχή, έστω.

Ας δούμε τώρα το ακριβές πρόγραμμα προβολών του PARK YOUR CINEMA (με ώρα έναρξης στις 21:00) για τον Μάη του 2019. Θα πραγματοποιηθούν στο Ξέφωτο, γι’ αυτό και προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος. Η είσοδος, όπως πάντα, είναι ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ / SLEEPING BEAUTY (1959)
Σκηνοθεσία: Κλάιντ Τζερόνιμι

Η κακιά μάγισσα Μαλέφισεντ καταριέται την πριγκίπισσα Ορόρα την ημέρα της βάπτισής της. Τα ξόρκια θα μπορέσει να «σπάσει» μονάχα ο ερχομός ενός πρίγκιπα, όμως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο. Η 16η animated ταινία μεγάλου μήκους του studio της Disney αποτελεί μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του Γάλλου Σαρλ Περό. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του σκίτσου (ειδικά στα φόντα) μάλλον ξεπερνούσε αυτό που μπορούσε να αποδεχτεί το κοινό της εποχής και το φιλμ υπήρξε εισπρακτική αποτυχία, υποχρεώνοντας το studio να σταματήσει τις παραγωγές που βασίζονταν σε παραμύθια (το επόμενο ήταν η «Μικρή Γοργόνα», το 1989!). Η μουσική περιλαμβάνει κυρίως διασκευές και εναλλακτικά arrangements από τις συνθέσεις του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι για το ομώνυμο μπαλέτο, δηλαδή ακόμη μια τολμηρή ποιοτική επιλογή του πρωτοπόρου Γουόλτ Ντίσνεϊ. (Προβολή με ελληνική μεταγλώττιση.)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ / THE WIZARD OF OZ (1939)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Φλέμινγκ

Η Ντόροθι νομίζει πως δεν βρίσκεται πια στο Κάνσας, ύστερα από το χτύπημα ενός τρομερού τυφώνα που… πήρε και σήκωσε την φάρμα της οικογένειάς της. Θα βρει την ευτυχία… «πέρα από το ουράνιο τόξο», ακολουθώντας τον κίτρινο, τούβλινο δρόμο που οδηγεί στο παλάτι του Μάγου του Οζ; Βασισμένη στο παραμύθι του Λ. Φρανκ Μπάουμ «The Wonderful Wizard of Oz» (1900), τούτη η αξιαγάπητη ταινία υπήρξε η ακριβότερη παραγωγή εκείνης της περιόδου για το studio της MGM, το οποίο σχεδόν ισοφάρισε το κόστος της μόλις το 1949! Δίκαια θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία φιλμ της 7ης Τέχνης και σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι αυτή που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία του κινηματογράφου. Τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού (για το «Over the Rainbow», φυσικά), ενώ χάρη στην άρνηση του studio της FOX να επιτρέψει στην Σίρλεϊ Τεμπλ να πρωταγωνιστήσει, είδαμε την Τζούντι Γκάρλαντ να ερμηνεύει την Ντόροθι. Τα γυρίσματα ολοκλήρωσε ο Κινγκ Βίντορ (ουσιαστικά τις σκηνές σε σέπια, στο «ρεαλιστικό» σύμπαν του Κάνσας), καθώς ο Βίκτορ Φλέμινγκ έπρεπε να «μετακομίσει» στην καρέκλα του σκηνοθέτη του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Ο «Μάγος του Οζ» ήταν ένα από τα πρώτα 25 φιλμ τα οποία μπήκαν στη λίστα του National Film Registry με σκοπό να διασωθούν ως μέρος της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επίδρασή του στην pop κουλτούρα παραμένει κάτι το αδιανόητο.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά από το Σύνταγμα!

Το ΚΠΙΣΝ προσφέρει καθημερινά δωρεάν μεταφορά επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus), στη διαδρομή Σύνταγμα – Συγγρού-Φιξ – ΚΠΙΣΝ και αντίστροφα. Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού). Η υπηρεσία shuttle bus είναι προσβάσιμη και από επισκέπτες με αμαξίδιο, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Κάθε Κυριακή, από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., πραγματοποιείται μόνο η διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού- Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής αλλαγής φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ενδέχεται να τροποποιηθούν.