FreeCinema

Follow us
22.1011:30

«Halloween»: Με τις ευλογίες του Τζον Κάρπεντερ στο score.


Δεν είναι μονάχα οι κριτικοί που παραμιλάνε στο εξωτερικό, δεν είναι καν το τεράστιο άνοιγμα στο αμερικανικό box-office το περασμένο τριήμερο. Το καινούργιο «Halloween» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν διαθέτει έναν ακόμη πιο ανατριχιαστικό λόγο για να του παραδοθείς ολοκληρωτικά: ο Τζον Κάρπεντερ έχει επιμεληθεί το score! Δες τι λέει γι’ αυτό ο ίδιος, σε ένα αποκλειστικό (με ελληνικούς υπότιτλους) για το FREE CINEMA video παρασκηνίων.

Μόλις ξέσκισε τα αμερικανικά κινηματογραφικά ταμεία! Το άνοιγμά του υπολογίζεται στα 77.500.000 δολάρια και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών για τον μήνα Οκτώβριο. Για το genre των ταινιών τρόμου με R rating, βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση, πίσω από «Το Αυτό» (2017). Κοινό και κριτικοί έδειξαν να ενθουσιάζονται με την καινούργια «Νύχτα με τις Μάσκες», λοιπόν. Τα είχα γράψει (αν όχι προβλέψει) με το που είδα το sequel του «Halloween», το οποίο στέκει επάξια δίπλα στην original ταινία του Τζον Κάρπεντερ από το 1978.

Εκεί, πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Κάρπεντερ είχε υπογράψει και ένα από τα πιο ανατριχιαστικά και αξιομνημόνευτα μουσικά θέματα που ταυτίστηκαν με το συγκεκριμένο genre. Τόσο minimal και χαρακτηριστικό όσο και το θέμα του Τζον Γουίλιαμς για «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» (1975). Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν χρειαζόταν τις ευλογίες του Κάρπεντερ και για το score της συνέχειας της «Νύχτας με τις Μάσκες». Και είχε την τύχη να τον έχει μαζί του, σε μια απόπειρα σύγχρονου update της ηχογράφησης της μουσικής της ταινίας, όπως μπορείς να παρακολουθήσεις στο αποκλειστικό (με ελληνικούς υπότιτλους) για το FREE CINEMA video παρασκηνίων, πατώντας play (επάνω δεξιά, κλασικά).

Ο ίδιος ο Κάρπεντερ μιλά με αγάπη για την καινούργια «Νύχτα με τις Μάσκες», για τον πιο μοντέρνο ήχο των συνθέσεων, για τη συνεργασία του με τα παιδιά του που είναι μουσικοί, τον Ντάνιελ Ντέιβις και τον Κόντι Κάρπεντερ. «Θέλαμε να κάνουμε μια τρομακτική ταινία. Αυτό ήταν το μόνο που μας ενδιέφερε», λέει ο Κάρπεντερ. Και το έκανε. Πραγματικά.

Η «Νύχτα με τις Μάσκες» ξεκινά την προβολή της σους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 25 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Tulip.

Διάβασε εδώ ένα μεγάλο αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Τζον Κάρπεντερ, με αφορμή τη συναυλία την οποία πραγματοποίησε στην Αθήνα το 2016.