FreeCinema

Follow us
06.0911:15

Λύθηκε το μυστήριο του «Park Your Cinema» για τον Σεπτέμβρη!


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ για την τρίτη καλοκαιρινή του σεζόν, προτείνοντας κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που θα ήθελες να ξαναδείς ή και να ανακαλύψεις εκεί έξω. Ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος σε εγκλήματα που αφήνουν πίσω τους μεγάλα αινίγματα. Μπορείς να λύσεις το μυστήριο που κρύβουν;

Το PARK YOUR CINEMA ξεκίνησε τον κύκλο των προβολών του το καλοκαίρι του 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας την ευκαιρία στους πρώτους επισκέπτες του να γνωρίσουν τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού της Αθήνας. Το υπαίθριο σινεμά του «πάρκαρε» από το Κέντρο Επισκεπτών μέχρι το Ξέφωτο, πέρασε από την Αγορά μέχρι τον Φάρο, μπήκε στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, και όπως κάθε τέτοια περίοδο επιστρέφει εκεί έξω, για να συνεχίσει τις δράσεις του με κλασικές ταινίες ρεπερτορίου που αξίζει να δείτε (ακόμη για πρώτη φορά, ίσως) σε μεγάλη οθόνη, στην παράδοση των παλαιών θερινών κινηματογράφων.

Εγκλήματα που αφήνουν πίσω τους μεγάλα αινίγματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, από συνηθισμένους ανθρώπους ή διαλευκάνσεις των αρμόδιων Αρχών, που ενίοτε δεν είναι και τόσο αξιόπιστες. Το PARK YOUR CINEMA του φετινού Σεπτέμβρη παρουσιάζει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τέσσερις κλασικές κι αγαπημένες ταινίες που επιδιώκουν να λύσουν εξαιρετικά μυστηριώδεις πλοκές.

Η λογική του «whodunnit» («ποιος το έκανε;») γεμίζει τη μεγάλη οθόνη και ο θεατής καλείται να προλάβει ακόμη και τους κινηματογραφικούς ήρωες στην αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου που πάντοτε ελπίζει να έχει στήσει την απόλυτα δαιμόνια σπαζοκεφαλιά για να διαφύγει τη σύλληψη. Ένας συναρπαστικός μήνας, γεμάτος από τεράστιους star του σινεμά, κάθε Παρασκευή βράδυ στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, σας προσκαλεί να λύσετε κι από ένα μυστήριο!

Πάμε να δούμε τώρα το ακριβές πρόγραμμα προβολών του PARK YOUR CINEMA (με ώρα έναρξης στις 21:00) για τον Σεπτέμβριο του 2018.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΣ / REAR WINDOW (1954)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Φωτογράφος με το ένα πόδι στον γύψο από ατύχημα, καθηλωμένος στο διαμέρισμά του, περνά την ώρα του «κατασκοπεύοντας» τους απέναντι γείτονες εκ του ασφαλούς, μέχρι τη στιγμή που θα υποψιαστεί ότι ένα έγκλημα έχει διαπραχθεί σχεδόν μπροστά στα μάτια του. Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέις Κέλι και Θέλμα Ρίτερ δημιουργούν ένα αλησμόνητο τρίο «ντετέκτιβ» της διπλανής πόρτας σε αυτό το αριστούργημα του Χίτσκοκ που μπορεί να ιδωθεί και σαν μια (έως και σήμερα μοντέρνα) αλληγορία για την ηδονοβλεπτική σχέση τού θεατή με το σινεμά. Προτάθηκε για 4 Όσκαρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ / THE THIRD MAN (1949)
Σκηνοθεσία: Κάρολ Ριντ

Αμερικανός συγγραφέας καταφθάνει στη μεταπολεμική Βιέννη σε αναζήτηση παιδικού φίλου που του είχε προτείνει δουλειά εκεί. Θα τον βρει… στην κηδεία του, και η παραμονή του στην πόλη θα έχει πια σκοπό να αναζητηθούν τα μυστηριώδη αίτια του θανάτου του. Η ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ συναντά ιδανικά το πένθιμο μαυρόασπρο (Όσκαρ φωτογραφίας) της αυστριακής πρωτεύουσας που ούτε και τη νύχτα μπορεί να κρύψει τα σημάδια από το πέρασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υποδειγματικό σενάριο από τον Γκρέιαμ Γκριν και πάντοτε στοιχειωτικό το μουσικό θέμα του Άντον Κάρας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ / IN THE HEAT OF THE NIGHT (1967)
Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον

Βιομήχανος δολοφονείται στον αμερικανικό Νότο. Μαύρος που εντοπίζεται σε σταθμό τρένων συλλαμβάνεται ως πιθανός ύποπτος, αλλά προκύπτει ότι είναι ντετέκτιβ από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος λόγω πείρας υποχρεώνεται να βοηθήσει στις εκεί έρευνες, προκαλώντας την οργή του ρατσιστή Σερίφη της περιοχής. Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1968 είναι ένα θρίλερ μυστηρίου με διαφυλετικό background που υποστηρίζεται στο μέγιστο από την ερμηνευτική κόντρα των Σίντνεϊ Πουατιέ και Ροντ Στάιγκερ (Όσκαρ πρώτου ρόλου). Ο Ρέι Τσαρλς τραγουδά στους τίτλους και ο Κουίνσι Τζόουνς υπογράφει το score.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ / MURDER ON THE ORIENT EXPRESS (1974)
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ

Στα 1935, εντός του παγιδευμένου εξαιτίας χιονοθύελλας Orient Express, μια μυστηριώδης ανθρωποκτονία πρόκειται να διαλευκανθεί από τον διαβόητο επιθεωρητή Ηρακλή Πουαρό. Η διασημότερη και πιο φινετσάτη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου της Άγκαθα Κρίστι διαθέτει μια πλειάδα εξαιρετικών πρωταγωνιστών (Άλμπερτ Φίνεϊ, Σον Κόνερι, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Λόρεν Μπακόλ, Τζον Γκίλγκουντ, Τζάκλιν Μπίσετ, Άντονι Πέρκινς, μεταξύ άλλων), από τους οποίους την παράσταση κλέβει με άνεση η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (το τρίτο και τελευταίο Όσκαρ της καριέρας της, για δεύτερο ρόλο).

Εκτάκτως, λόγω καιρικών συνθηκών, η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό του Φάρου.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά από το Σύνταγμα!

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού), κάνει μία στάση στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ.

Κάθε Κυριακή, από τις 10.30 π.μ. έως τις 12.30, τα δρομολόγια πραγματοποιούν μόνο τη διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής ‘Αλλαγής Φρουράς’ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά, εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε περίπτωση έκτακτων ρυθμίσεων τα δρομολόγια ενδέχεται να τροποποιηθούν.