FreeCinema

Follow us
06.0610:45

«Upgrade»… ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


Το FREE CINEMA διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τη θεματική εβδομάδα προβολών του υπό τον γενικό τίτλο ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Φέτος, η έναρξη θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, στο θερινό σινέ ΡΙΒΙΕΡΑ των Εξαρχείων, με την πανελλήνια πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης περιπέτειας φαντασίας «Upgrade» του Λι Γουανέλ. Ειλικρινά, δεν φαντάζεστε τι σας περιμένει!

Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να πω ότι όταν τελείωσε το «Upgrade», ήθελα να σηκωθώ όρθιος και να χειροκροτώ μόνος μου! Υπάρχει και μια άλλη λέξη για να το περιγράψει (το «ΓΑΜΗΣΕ!»), αλλά δεν θέλω να φορτώνω ακόμη το anticipation, διότι η πρεμιέρα του φετινού, έβδομου ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θα πραγματοποιηθεί με αυτό το φιλμ του Λι Γουανέλ στις αρχές του Ιουλίου και καλό είναι να διατηρήσουμε όλοι μαζί την ψυχραιμία μας (#not).

Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, αυτή η (ειλικρινά) «one man show» κινηματογραφική διοργάνωση που επιμελούμαι μετά πολλών κόπων και «φιλικών» εμποδίων, επιστρέφει στις αρχές Ιουλίου, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Ένα «αστείο», που ξεκίνησε για να καλύψει μια κενή εβδομάδα γνωστού θερινού σινεμά στο κέντρο της Αθήνας το 2012, έχει γίνει πια ένας κανονικός θεσμός. Είναι ένα επταήμερο που φροντίζει να προσφέρει στο κινηματογραφόφιλο (ή μη) κοινό της πόλης ένα πρόγραμμα με κλασικά φιλμ από το παρελθόν, cult movies και σπάνιες celluloid εκπλήξεις, πάντοτε με πρόθεση την ψυχαγωγία του θεατή που ενδεχομένως να μην έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή του αυτά τα έργα στη μεγάλη οθόνη.

Πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία, το θέμα, το πλήρες πρόγραμμα αλλά και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ για το 2018, η πρώτη «teaser» είδηση αφορά την έναρξή του, με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Upgrade», μιας περιπέτειας φαντασίας που μοιάζει να ήρθε… από το πουθενά, προκάλεσε τρελούς πανηγυρισμούς στη μεταμεσονύκτια πρεμιέρα του στο γνωστό Φεστιβάλ SXSW στο Τέξας (όπου τιμήθηκε με το βραβείο κοινού) και άνοιξε την προηγούμενη Παρασκευή σε limited release στις αμερικανικές αίθουσες, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει κάθε εισπρακτική πρόβλεψη στο box-office (βρέθηκε στο #6, με 4.670.905 δολάρια, από 1.457 οθόνες μονάχα).

Για το ίδιο το φιλμ, καλύτερα είναι να μην γνωρίζετε πολλά πράγματα από πριν. Μην διαβάσετε κριτικές του εξωτερικού, ίσως περιέχουν spoilers. Δείτε τα βιντεάκια της gallery (πατώντας play πάνω δεξιά, κλασικά). Περιλαμβάνεται το red band trailer, ένα μικρό featurette και μια σκηνή της ταινίας. Προσοχή! Η σκηνή αυτή είναι υπερβολικά βίαιη και καταλήγει σε θέαμα αιματηρό, που ίσως ενοχλήσει το μη μυημένο κοινό. Στο έργο γίνεται χαμός! Enjoy!

Το ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, κάτι που με τιμά ιδιαίτερα, από το 2012 και την πρώτη κιόλας διοργάνωση μέχρι σήμερα. Κυρίως για την κατανόηση απέναντι σε ένα ανεξάρτητο event που επιθυμεί να προστατεύει την ύπαρξη του σινεμά ρεπερτορίου στα θερινά της Αθήνας. Παραδοσιακά, όπως παλιά. Αναμείνατε περισσότερα νέα σύντομα!

Το «Upgrade» του Λι Γουανέλ έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους το φθινόπωρο, σε διανομή της εταιρείας UIP.