FreeCinema

Follow us
07.0518:19

Το θέλεις το «Gomenaki» σου.


Μετά από μια σειρά καλαίσθητων teasers που προετοίμαζαν το έδαφος, το music promo για το «Gomenaki», το νέο τραγούδι των Someone Who Isn’t Me, αποκαλύπτεται στο διαδίκτυο για να βάλει το δικό του στοίχημα με το hype. Το κερδίζει με έναν καλοδεχούμενα controversial τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια σπανίως ασχολούμαι με την παραγωγή των ελληνικών music promo. Το budget τους έχει εξαϋλωθεί, οι χορηγοί εμφανίζονται με τρόπο που βγάζει μάτι, η σκηνοθετική έμπνευση πάει περίπατο, πόσω μάλλον η απόπειρα να αφηγηθεί το βιντεάκι και ένα κάποιο story. Από την περσινή οπτικοποίηση του τραγουδιού «Sipping on Sorrow», από τον Coti K. και το side project του The Man from Managra, είχα να προτείνω κάτι. 5.819 views μέτρησα στο YouTube την τελευταία φορά που το τσέκαρα. Λογικό. Στην Ελλάδα ζούμε. Πόσοι καταλαβαίνουν από ποιοτική δουλειά;

Έβλεπα για μέρες τα (τρία!) teaser που ανέβαζαν στα social οι Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.) για το καινούργιο τους τραγούδι και κάθε επόμενη φορά, η περιέργεια φούντωνε. Το «Gomenaki» υποσχόταν κάτι μάλλον εθιστικό σαν single, μαζί και (σίγουρα) κάτι οπτικά δελεαστικό. Άξιζε η αναμονή.

Το video (που παίζει πάνω δεξιά, αν πατήσεις play) (#duh) έχει δύο διαφορετικές εκδοχές, το σύντομο cut του music promo αλλά και μια σχεδόν δεκάλεπτης διάρκειας version που το κάνει να μοιάζει με ταινία μικρού μήκους (αυτή περιλαμβάνει η video gallery, μαζί με τα teaser που προηγήθηκαν). Παραγωγή της Haos Film, σε σκηνοθεσία του Άλκη Παπασταθόπουλου, το ταινιάκι στην πληρότητά του παρακολουθεί ένα «χαζό» (όπως το αποκαλούν οι «φίλοι» του) αγόρι που παίρνει μάτι αφίσα για party, αλλά μάλλον δεν ταιριάζει με τους υπόλοιπους της παρέας και μένει να περπατά μόνο, ακούγοντας… S.W.I.M. από τα ροζ ακουστικά του.

Το βράδυ θα ξεπορτίσει από το σπίτι με εμφάνιση που δείχνει να φρικάρει τους δικούς του, στο supermarket που πήγε για να πάρει κάτι να πιεί όλοι θα το παρατηρούν και η είσοδός του στο party δεν θα περάσει καθόλου απαρατήρητη. Το αγόρι έχει μεταμορφωθεί στο «Gomenaki» που όλοι θέλουν και πεθαίνουν γι’ αυτό (όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς οι στίχοι του τραγουδιού)!

Η queer άποψη της σκιαγράφησης του αγοριού αποκτά σταδιακά μια πανσεξουαλική πρόταση η οποία διαφεύγει από στερεότυπες «ταμπέλες» συμπεριφοράς, ο νεαρός Ζακ μπορεί να φιλιέται με όποιον θέλει και κανείς δεν χρειάζεται να τον κοιτά σαν αξιοπερίεργο, ενώ παίζει και ένα φαντασιακό στοιχείο… οργανικής αντίδρασης για εκείνους που δεν τον αποδέχονταν.

Είναι προφανές ότι το video θα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στα social, κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν, προσωπικά το βρήκα σωστό σε όλα του, μία μονάχα προσωπική ένσταση για το τραγούδι: περίμενα να περιλαμβάνει περισσότερους στίχους. Γενικά, μια καλή δουλειά από τα κορίτσια, τη Μαριλένα Ορφανού, τη Μαρία Χατζάκου και την Τζίνα Δημακοπούλου, οι οποίες εμφανίστηκαν ως Someone Who Isn’t Me το 2015 με μια live performance της μουσικής που έγραψαν για τη βωβή ταινία «Αστέρω» (1929), την ίδια χρονιά συνόδευσαν τα end credits του «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, έπαιξαν Bingo ζωντανά μαζί μου στη Στέγη πέρσι τέτοια εποχή, έγραψαν μουσική για την επίσης βωβή ταινία του Παμπστ «Die Büchse der Pandora» (1929) προ ημερών και συνεχίζουν να κερδίζουν ακροατήριο με κάθε επόμενο single τους.

Το «Gomenaki» κυκλοφορεί σε επτάιντσο και digital single από την Amour Records.