FreeCinema

Follow us
17.0411:15

An illustrated «love letter» to Wes Anderson.


Ο Γουές Άντερσον, από το 1996 μέχρι σήμερα, μας έκανε να αγαπήσουμε παθιασμένα το φιλμικό του σύμπαν. Για κάποιους, βασική αφορμή ήταν η «ψύχωση» που έχει με την αισθητική και το production design. Διόλου τυχαία, είναι ένας από τους πιο σεβαστούς σκηνοθέτες των ανά τον κόσμο illustrators και τούτο το αφιέρωμα σε εναλλακτικά posters για τις ταινίες του είναι μια ελάχιστη απόδειξη.

Από το «Bottle Rocket» του 1996 μέχρι το φετινό «Isle of Dogs», ο Γουές Άντερσον κατάφερε δύο πράγματα στην κινηματογραφική του καριέρα: α) να υποστηρίξει και να επιβάλει μια δική του γλώσσα βασισμένη στην εικαστικότητα και την αισθητική αρτιότητα των κάδρων του, και β) να μην κάνει ποτέ μια κακή ταινία! Επόμενο ήταν, ο πρώτος παράγοντας να κάνει τους γραφίστες από ολόκληρο τον κόσμο να τον αγαπήσουν και να τον τιμούν τακτικότατα ως πηγή έμπνευσης, δημιουργώντας εναλλακτικά posters για όλα του τα φιλμ.

Για την τελευταία δουλειά του Άντερσον, ο Κατσουχίρο Ότομο, ο θρυλικός δημιουργός του «Akira» (1988), σχεδίασε ένα εξαιρετικό international poster, δηλώνοντας έμμεσα τον θαυμασμό του προς τον Τεξανό σκηνοθέτη και το πολιτισμικά αξιοθαύμαστο σύμπαν που δημιούργησε με βάση την αισθητική, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Ιαπωνίας γενικότερα.

Οι αφίσες που ακολουθούν μπορεί να υπογράφονται από λιγότερο διάσημους illustrators, αποτελούν όμως ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ταύτισής τους με την αισθητική του Άντερσον και μοιάζουν με ένα διαρκές «love letter» προς το σινεμά του, το οποίο δεν θα σταματήσουν να στέλνουν ποτέ. Τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που αυτός θα σταματήσει να κάνει αριστουργηματικές και ευφάνταστες ταινίες.

Υ.Γ. Και μην ξεχνάς να πατάς και πάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν κιόλας (ή αποκαλύπτουν και το όνομα του κάθε καλλιτέχνη).