FreeCinema

Follow us
01.1111:15

The (poster) art of Yorgos Lanthimos.


Με αφορμή την έξοδο της καινούργιας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού», στρέφουμε το βλέμμα μας προς το παρελθόν και παρατηρούμε την εικαστική προσέγγιση ολόκληρης της μέχρι σήμερα φιλμογραφίας του, μέσα από τα posters που κρεμάστηκαν έξω από κινηματογράφους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεις και να προσεγγίσεις το σινεμά του Γιώργου Λάνθιμου. Πριν φτάσεις μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, όμως, τα posters των ταινιών του επιχειρούν να σου δώσουν μια κατεύθυνση «ανάγνωσης», να σε προκαλέσουν να «μπεις» στο έργο, να επικοινωνήσουν με την περιέργειά σου. Οι αφίσες που ακολουθούν προέρχονται από τη Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού, από αγορές που σε κάποιες περιπτώσεις «αλλοίωσαν» το αρχικό concept (ακόμη και από εξώφυλλα κυκλοφοριών στο home entertainment).

Σκόπιμα αποφάσισα να αφαιρέσω το poster για τον «Καλύτερό μου Φίλο» (2001), όχι μονάχα διότι… δεν έφταιγε ο Γιώργος (credit συν-σκηνοθέτη έλαβε εκεί ο Λάκης Λαζόπουλος), αλλά και επειδή ουδείς χρειάζεται να δει ξανά τα οπίσθια του Λαζόπουλου και του Αντώνη Καφετζόπουλου. Ας παραμείνουμε στις προσωπικές δουλειές του σκηνοθέτη. Από την «Κινέττα» (πρώτη αθηναϊκή προβολή το 2007) μέχρι τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» (2017).

ΚΙΝΕΤΤΑ (2007)

ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ (2009)

ΑΛΠΕΙΣ (2011)

THE LOBSTER / Ο ΑΣΤΑΚΟΣ (2015)

THE KILLING OF A SACRED DEER / Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ (2017)