FreeCinema

Follow us
21.0212:00

Ελληνικό box-office: «Αποχρώσεις»… συνολικής κατρακύλας.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, οι «Πενήντα Πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι» κατάφεραν να διατηρήσουν με μεγάλη ευκολία την πρωτιά τους, όμως, η συνολική εικόνα των εισιτηρίων ήταν μάλλον… για τα πανηγύρια!

Και τα χειρότερα έπονται, με την κορύφωση του καρναβαλιού και την Καθαρά Δευτέρα, παραδόσεις που αποσπούν την προσοχή από την κινηματογραφική διασκέδαση, πόσω μάλλον όταν το προσφερόμενο «προϊόν» το οποίο θα κάνει ποδαρικό τούτη την Πέμπτη δεν τολμά να τα βάλει δυναμικά (ή και ανταγωνιστικά) με την παρτοκατάσταση και τις ταβέρνες… Ατολμία από μια άποψη, καμία διάθεση για κινήσεις… καμικάζι από την άλλη, σε ένα τετραήμερο το οποίο περιλαμβάνει και την απονομή των Όσκαρ, που πλέον δεν σημαίνουν και πολλά για τα ντόπια ταμεία, καθώς όλα τα φιλμ που κοντράρονται εκεί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την καριέρα τους στις αίθουσες (ή και στις οικίες σας, κάτι που κανείς πλέον δεν κρύβει και δημόσια, με σχετικά posts στα social).

Fifty Shades Darker 2017

Πάμε, λοιπόν, στο εξίσου μη χαρωπό τετραήμερο που μας πέρασε, με το σύνολο των εισιτηρίων να πέφτει στις 121.530, το χαμηλότερο μέχρι στιγμής για το 2017. Πρωτιά, φυσικά, για τις «Πενήντα Πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι», που έπεσαν κατά 60% (παρόμοια συμπεριφορά με το πρώτο φιλμ του 2015), κόβοντας 33.869 εισιτήρια (από 114 οθόνες). Το αντίστοιχο τετραήμερο τότε είχαν κοπεί 51.595 εισιτήρια. Η επαρχία (με 72 οθόνες) είναι πιο δυναμική, ενώ η Αθήνα ακολουθεί με μερίδιο 16.609 εισιτηρίων (με 42 οθόνες). Το Σάββατο υπερτερεί με 12.146 εισιτήρια από ολόκληρη τη χώρα. Είτε αρέσει είτε όχι το φιλμ, είναι αυτό που οι μάζες θέλουν να καταναλώσουν αυτή τη στιγμή, το κάνει με επαγγελματισμό και με production values που δεν προσβάλλουν ούτε τον θεατή ούτε και το πορτοφόλι του. Γι’ αυτό και κατόπιν έντεκα μόλις ημερών προβολής έχει φτάσει τα 191.399 εισιτήρια στην Ελλάδα. Προ διετίας, το αντίστοιχο νούμερο έφτανε τα 270.897. Ήταν και η επιπλέον περιέργεια του κοινού, ήταν και η καλύτερη διάθεση για κινηματογραφική έξοδο, ήταν και… η ελαφρώς καλύτερη οικονομική κατάσταση του λαού.

JW2_D43_3034.cr2

Στη δεύτερη θέση έκανε την παρθενική του εμφάνιση το sequel του «John Wick» (φωτό). Το πρώτο φιλμ είχε ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 με 6.300 εισιτήρια (από 26 οθόνες), άρα ο σημερινός διπλασιασμός (και βάλε…) εκείνου του αριθμού (14,335 εισιτήρια, από 34 οθόνες) θα πρέπει να χαροποιεί το γραφείο διανομής. Η Πέμπτη του ήταν συμπαθητική (1.843 εισιτήρια), το Σάββατο ενεργοποίησε περισσότερο τους θεατές (5.234) και, συνολικά, η Αθήνα πήρε σαφές προβάδισμα (9.386). Αντικειμενικά, δεν είναι και για πανηγυρισμούς το πράγμα, αλλά έτσι όπως σέρνονται οι περισσότερες ταινίες αυτής της περιόδου, δεν το βλέπεις και τόσο δραματικά… Στην τρίτη θέση υποχώρησε σημαντικά (-43%) «Η Ταινία LEGO Batman», κόβοντας 12.165 εισιτήρια (από 103 οθόνες). Το φιλμ έβγαλε, τελικά, ένα word of mouth ελαφρώς πιο… ενήλικο, αφού η κουλτούρα των κομιξικών superheroes δεν έχει ταυτιστεί (ακόμη) τόσο έντονα με τις πιο παιδικές ηλικίες. Σύνολο μέχρι στιγμής στα 36.501 εισιτήρια.

MANCHESTER BY THE SEA

Στην τέταρτη θέση έκανε ντεμπούτο το οσκαρικό δράμα «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα», που διανεμήθηκε αρκετά μετρημένα σε 8 αίθουσες της Αθήνας και μία της Θεσσαλονίκης. Για ταινία που έχει καταπειρατευτεί (από τις 22 του Γενάρη με screener της Ακαδημίας και, πλέον, ακόμη και σε Blu-Ray!), το άνοιγμα των 9.356 εισιτηρίων αποτελεί σίγουρα επιτυχία. Είναι, άλλωστε, το είδος των ταινιών που τραβάει στο σινεμά θεατές μεγάλης ηλικίας που δεν γνωρίζουν από torrents, ενώ υπήρχε και η επιπλέον περιέργεια λόγω των Όσκαρ (έχει και υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία). Η Πέμπτη ήταν πιο δραματική και από το ίδιο το φιλμ (607 εισιτήρια), αλλά το Σάββατο (4.202) έσωσε την κατάσταση. Λογικά, εάν απλωθεί σε περισσότερους κινηματογράφους δεν θα έχει αντοχή, εκτός κι αν ενισχυθεί από κάποια βραβεία μετά την ερχόμενη Κυριακή.

A CURE FOR WELLNESS

Η τελευταία νέα είσοδος αυτής της εβδομάδας στο top 10 βρίσκει το ιδιαίτερο θρίλερ «Αντίδοτο στην Ευεξία» (φωτό) στη θέση #5, με 6.166 εισιτήρια (από 34 οθόνες). Προφανώς, η ταινία δεν δελέασε το νεανικότερο κοινό των multiplex, ενώ η μεγάλη της διάρκεια όλο και κάτι έκοψε κι από τις προβολές. Το άνοιγμα στις ΗΠΑ ήταν ένα δυνατό φιάσκο επίσης, στο ίδιο weekend, άρα… συντονιστήκαμε με το εξωτερικό. Στο #6 έχουμε ακόμη ένα θρίλερ που, όμως, έχει σκίσει συνολικά. Ο «Διχασμένος» (-45%) έκοψε ακόμη 5.925 εισιτήρια (από 29 οθόνες), φτάνοντας στο σύνολό του στα 116.797 εισιτήρια. Όποιες αντιρρήσεις και να έχει κανείς εδώ, το φιλμ άρεσε, συζητήθηκε έντονα και ακριβώς γι’ αυτό παρέσυρε όλο και περισσότερους θεατές στις αίθουσες.

NERUDA

Στο #7, ο «Νερούδα» (φωτό) δεν έδειξε αντοχή, παρά το θαυμάσιο word of mouth, και μάλλον έπεσε θύμα του εορταστικού κλίματος της περιόδου, χάνοντας περίπου το 43% της δυναμικής του opening του, για να κόψει 5.822 εισιτήρια (από 9 οθόνες, σταθερά). Τα 2.590 εισιτήρια του Σαββάτου ήταν το καλύτερο νούμερο του τετραημέρου, προφανώς. Σύνολο στα 19.918 εισιτήρια μέχρι στιγμής. Πολύ καλό για μόλις έντεκα μέρες προβολής. Λογικά, θα έχει διάρκεια παρουσίας στο art-house κύκλωμα και μπορεί να μας κάνει να εκπλαγούμε με το συγκεντρωτικό της καριέρας του. Στο #8, το «La La Land» (-29%) περιμένει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για να πάρει ξανά φόρα (κι ας έχει «κατεβαστεί» κάργα το έργο). Έκοψε 4.668 εισιτήρια (από 27 οθόνες) και έχει φτάσει τα 178.750! Μετά την απονομή της Κυριακής, θα περάσει με άνεση τη διακοσάρα. Στο #9 βρίσκουμε «Το Διάστημα Ανάμεσά μας» να συνεχίζει με μικρή πτώση (-31%) και 3.991 εισιτήρια (από 22 οθόνες). Για κάποιον μυστηριώδη λόγο, τα 2.446 από αυτά κόπηκαν την Παρασκευή! Σύνολο στα 10.819 εισιτήρια. Φινάλε με τον… γδούπο της πτώσης του «Rings» (-62%), που έτσι κι αλλιώς είχε έντονο ανταγωνισμό από κάμποσα θρίλερ που παίζουν πλέον στις αίθουσες. Έκοψε 3.857 εισιτήρια (από 25 οθόνες), αλλά στο σύνολο δεν τα έχει πάει κι άσχημα, με 55.660 εισιτήρια. Βγάλτε πλερέζες για την επερχόμενη ανάλυση του ελληνικού box-office, καλού-κακού…