FreeCinema

Follow us
06.0112:00

«Finos Film: Ο Μύθος» στο ΚΠΙΣΝ.


Το επιτυχημένο πρόγραμμα του «Park Your Cinema», που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, εγκαινιάζει τον Ιανουάριο ένα αφιέρωμα που τιμά τη δική μας κινηματογραφική «γλώσσα». Ο κύκλος προβολών με τον τίτλο «Finos Film: Ο Μύθος» θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ να δουν ταινίες της ιστορικής εταιρείας σε μεγάλη οθόνη αλλά και σε νέες, restored ψηφιακές κόπιες, με εικόνα ευκρινέστερη και καλύτερη ακόμη και από την εποχή που πρωτοπροβλήθηκαν!

Η κινηματογραφική τέχνη είναι η «γλώσσα» του PARK YOUR CINEMA. Προχωρώντας στο 2017, πλέον, το πρόγραμμα προβολών του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει θεματικά αφιερώματα – εκπλήξεις, τα οποία θα κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί ακόμη πιο οικεία, με ταινίες που μιλούν… τη δική του γλώσσα.

finos_film

Ο κύκλος προβολών με τον τίτλο «Finos Film: Ο Μύθος» θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ όχι απλά και μόνο να δουν ταινίες της ιστορικής εταιρείας σε μεγάλη οθόνη αλλά και σε νέες, restored ψηφιακές κόπιες, με εικόνα ευκρινέστερη και καλύτερη ακόμη και από την εποχή που πρωτοπροβλήθηκαν! Μέσα στους επόμενους μήνες θα παρελάσουν ηθοποιοί που λατρεύτηκαν, θα ζήσουμε ξανά ατάκες παντοτινές που απομνημονεύτηκαν και, επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το αληθινό CinemaScope format αγαπημένων παραγωγών του Φίνου θα λάμψει ξανά εκεί έξω, αποδρώντας από το «τεμαχισμένο» τηλεοπτικό κάδρο.

Dimopoulos_Dinos

Πρώτο τιμώμενο πρόσωπο, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος γύρισε 35 ταινίες για την εταιρεία Finos Film. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως «ζεν πρεμιέ» του θεάτρου, ο Δημόπουλος άφησε το πιο δημιουργικό του στίγμα στο σινεμά, σκηνοθετώντας από το 1953. Το PARK YOUR CINEMA του Ιανουαρίου κάνει μια πρώτη στάση στη φιλμογραφία του με ταινίες που, πλέον, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου, αλλά ταυτόχρονα και ντοκουμέντα για τον αστικό βίο περασμένων δεκαετιών στην Αθήνα – και όχι μόνο.

Προσωπικά, θέλω να πω ότι είμαι συγκινημένος γι’ αυτό το αφιέρωμα, διότι με αυτές τις ταινίες μεγάλωσα. Εγώ και εσείς. Γενιές που έφυγαν και οι γενιές που θα έρθουν ακόμη. Αυτό είναι το δικό μας «λαϊκό» σινεμά. Αυτό που έχτισε το κεφάλαιο ελληνικός κινηματογράφος. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε.

Ας δούμε το ακριβές πρόγραμμα προβολών (που θα πραγματοποιούνται στο χώρο υποδοχής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με έναρξη στις 19:30) του αφιερώματος «Finos Film: Ο Μύθος» για ολόκληρο τον Ιανουάριο:

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

HAROUMENO KSYPNHMA (1954)

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ (1954)
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Οικονομίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κάτια Λίντα, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Νίκος Ρίζος, Ρένα Στρατηγού

Η πρώτη μουσική κωμωδία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου σε σενάριο Ασημάκη Γιαλαμά, Γιώργου Οικονομίδη και Κώστα Πρετεντέρη, παρακολουθεί δύο αντίπαλες ομάδες (ανδρών και γυναικών, ώστε να γεννηθεί και το αναγκαίο ρομάντζο) οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό διαφήμισης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Ο Νίκος Γούναρης τραγουδά, κάποιες… Μάρω Κοντού και Μαίρη Χρονοπούλου κάνουν ένα βουβό, «παρθενικό» πέρασμα και το φιλμ γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της κινηματογραφικής σεζόν 1954 – 1955.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

TO KLOTSOSKOUFI (1960)

ΤΟ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ (1960)
Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Στέφανος Ληναίος, Μαρίκα Κρεββατά, Θανάσης Βέγγος, Τζόλυ Γαρμπή, Σταύρος Ξενίδης, Τασσώ Καββαδία

Καπάτσα, τίμια αλλά πτωχή κοπέλα που δεν στεριώνει σε δουλειά λόγω… εμφάνισης, καταφεύγει σε νεαρό εφοπλιστή, μήπως και την βοηθήσει να μεταναστεύσει σε θείο της στην Αυστραλία. Η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της σεζόν, δίνει πρωταγωνιστική ώθηση ως romantic lead στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο οποία άδει και Μάνο Χατζιδάκι, φυσικά. Αρχικά, η ταινία γυρίστηκε με τον Μιχάλη Νικολινάκο, αλλά ο Φιλοποίμην Φίνος παρατήρησε έλλειψη «χημείας» μεταξύ των πρωταγωνιστών και αποφάσισε να γυριστεί ξανά από την αρχή, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη!

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

O THODOROS KAI TO DIKANO (1962)

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ (1962)
Πρωταγωνιστούν: Μίμης Φωτόπουλος, Σμαρούλα Γιούλη, Χρήστος Τσαγανέας, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίτσα Τσαγανέα, Αντιγόνη Κουκούλη, Κώστας Βουτσάς

«Ουρανία, το δίκαννο!», φωνασκεί στη σύζυγο ο Θόδωρος, πατέρας παλαιών αρχών που επιμένει να κρατά την κόρη του υπό περιορισμόν, για να μην βρεθεί μπλεγμένη με… ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, όπως άλλα κορίτσια που ξεπορτίζουν ανεξέλεγκτα και τρέχουν σ’ αυτά τα πάρτι και τα κλαμπ! Περίφημη ηθογραφία σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό, με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Αμιράλ από το θίασο Μίμη Φωτόπουλου – Σμαρούλας Γιούλη. Ήταν και η τελευταία ταινία που γύρισαν στη Finos Film οι δύο πρωταγωνιστές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

DESPOINIS DIEYTHINTIS (1964)

ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (1964)
Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λίλη Παπαγιάννη, Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Νικολαϊδης, Νίτσα Μαρούδα, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Καρράς

Οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης μεταφέρουν στο σινεμά την ομώνυμη θεατρική τους επιτυχία, με πρωταγωνίστρια την έτερη μεγάλη star της Finos, την Τζένη Καρέζη. Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο παρτενέρ της στο Κοτοπούλη – Ρεξ, ανήμερα Χριστουγέννων του 1963, όμως για τη μεγάλη οθόνη προτιμήθηκε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Διευθύντρια τεχνικής εταιρείας δίνει προτεραιότητα στην καριέρα και την επιστήμη, παραμελώντας τη θυληκότητά της. Μέχρι να εμφανιστεί ο κύριος Σαμιωτάκης… Μίμης Πλέσσας στη μουσική και τραγούδι από τις αδελφές Μπρόγιερ.

SNFCC LOGO

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά τώρα από το Σύνταγμα!

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού – Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης. Επιπλέον, κάθε Παρασκευή από τις 14.30 έως τα μεσάνυχτα, και κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 06.00 έως τα μεσάνυχτα τα δρομολόγια του shuttle bus πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά, ακριβώς και μισή. Η υπηρεσία δεν εξυπηρετεί τις καθημερινές προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ.

Κάθε Κυριακή, από τις 10.00 π.μ. έως τις 13.00, τα δρομολόγια πραγματοποιούν μόνο τη διαδρομή ΚΠΙΣΝ – Συγγρού Φιξ και αντίστροφα, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της τελετής ‘Αλλαγής Φρουράς’ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά, εφόσον το επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε περίπτωση έκτακτων ρυθμίσεων τα δρομολόγια ενδέχεται να τροποποιηθούν.