FreeCinema

Follow us
12.0810:30

Το «Park Your Cinema» επιστρέφει δριμύτερο!


Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πραγματικά! Το «Park Your Cinema» έχει ήδη αγκαλιαστεί από χιλιάδες θεατές οι οποίοι παρακολούθησαν τις προβολές του μέχρι σήμερα, στο κλασικό πια παρασκευιάτικο ραντεβού. Μετά τα μέσα του Αυγούστου, το πρόγραμμά του επεκτείνεται σε ολόκληρο το τριήμερο, παρουσιάζοντας κινηματογραφικές επιλογές που φτάνουν μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επεκτείνει την πρόσβαση του κοινού και τις εκδηλώσεις του από τις 16 Αυγούστου. Η αρχική υπόσχεση των ενδεχόμενων «εγκατάστασης» των προβολών του κινηματογραφικού προγράμματος «Park Your Cinema» έρχονται να φανερώσουν εκπλήξεις σταδιακά (με αποκορύφωμα κάποιες… ξαπλωτές βραδιές του Σεπτέμβρη), αφού η έκταση του Κέντρου προσφέρει ουκ ολίγες εναλλακτικές τοποθεσίες για να… «παρκάρει» κανείς ένα υπαίθριο σινεμά!

PARK_YOUR_CINEMA_fb-cover_02

Το πρόγραμμα του πρώτου «Park Your Cinema» βασίστηκε αποκλειστικά σε vintage έργα, από εκείνα που δημιούργησαν την παράδοση της διασκέδασης στα αθηναϊκά (και όχι μόνο) θερινά σινεμά εδώ και τόσες δεκαετίες, καθιερώνοντας στο πρόσφατο παρελθόν και τις επανεκδόσεις κλασικών φιλμ. Ταινίες που παίζονται σπάνια εκεί έξω, ταινίες που εκπαιδεύουν και μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στις αληθινές αξίες της 7ης Τέχνης. Για μένα προσωπικά, οι θερινοί κινηματογράφοι ήταν ένα πραγματικό σχολείο, μια μεγάλη repertory «ταινιοθήκη» με αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον κάθε καλοκαίρι, όσες φορές κι αν επαναλαμβάνονταν, σε εποχές στις οποίες τα νέα φιλμ απουσίαζαν από τον προγραμματισμό των εταιρειών.

Niarchos screening 2016

Με τις επανεκδόσεις να εκλείπουν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή προβολή, θέλησα ο χαρακτήρας του φετινού αφιερώματος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να παραπέμπει σε όλη αυτή τη «μυθολογία» του ελληνικού θερινού κινηματογράφου, επιλέγοντας (με χρονολογική σειρά) έργα που γυρίστηκαν από τις αρχές των 30’s έως και τα τέλη των 70’s, κάνοντας focus στο entertainment value, σε διαχρονικά σύμβολα του σινεμά, σε είδη και μόδες που «μεταλλάσσονταν» από την pop κουλτούρα της κάθε δεκαετίας, για να καταλήξουν να έχουν μια θρυλική αύρα σήμερα. Ως προγραμματιστής της διοργάνωσης, επέλεξα ταινίες που αγαπώ, ταινίες με τις οποίες έχω περάσει καλά, ταινίες που επιδεικνύουν μια ελευθεριότητα στο γούστο. Ταινίες που «παρκάρουν» στη μνήμη σου!

Από τις 19 Αυγούστου, στις 21:00, στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το «Park Your Cinema» ανοίγει ξανά τις πόρτες του στους κινηματογραφόφιλους της Αθήνας, όχι απλά μονάχα για τις Παρασκευές αλλά προσθέτοντας και μια «Weekend Edition», με τα Σαββατοκύριακα να αποκτούν μια extra θεματική ενότητα σαν «double feature»!

Πάμε να δούμε το ακριβές πρόγραμμα προβολών για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λοιπόν, αφήνοντάς ένα κάποιο σασπένς για τα έργα που έπονται και τον ερχόμενο μήνα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Lover Come Back

ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ! / LOVER COME BACK (1961)
Σκηνοθεσία: Ντέλμπερτ Μαν

Executive διαφημιστής μεγάλης φίρμας στη Νέα Υόρκη βάζει ένα από τα θηλυκά δολώματα που χρησιμοποιεί για τους πελάτες του να γυρίσει μια σειρά από spots τα οποία προαναγγέλλουν τον ερχομό ενός νέου και επαναστατικού αλλά… ανύπαρκτου προϊόντος! Το αφεντικό του θα προωθήσει κατά λάθος την τηλεοπτική προβολή των διαφημιστικών και μια οργισμένη επαγγελματική αντίπαλος θα προσπαθήσει να αρπάξει για λογαριασμό της τον πελάτη. Η δεύτερη (μετά τα «Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» του 1959) και θαυμαστά εμπορική συνεργασία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού των Ντόρις Ντέι και Ροκ Χάντσον, που προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 / VINTAGE THRILLER

CHARADE

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ / CHARADE (1963)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Ντόνεν

Μια γυναίκα καταδιώκεται από τη συμμορία των συνεργατών του νεκρού συζύγου της, οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω τη λεία μιας μεγάλης ληστείας που έκαναν μαζί, αλλά ο εκλιπών δεν σκόπευε να μοιραστεί. Ένας από αυτούς, ενδεχομένως, είναι και ο δολοφόνος του. Εξαιρετικό πάντρεμα των ειδών του σασπένς θρίλερ και της ρομαντικής κωμωδίας, σε μια αποθέωση διασκεδαστικού σινεμά, με λαμπερό καστ (Όντρεϊ Χέπμπορν, Κάρι Γκραντ) και την πόλη των Παρισίων να πρωταγωνιστεί λειτουργικά στο όλο μυστήριο της πλοκής που σε παρασύρει. Ακόμα μια υποψηφιότητα στην κατηγορία του Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για τον Χένρι Μανσίνι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 / VINTAGE THRILLER

CAPE FEAR 1962

ΔΥΟ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ / CAPE FEAR (1962)
Σκηνοθεσία: Τζ. Λι Τόμσον

Η οικογένεια ενός δικηγόρου βρίσκεται στο έλεος ενός πρώην κατάδικου που ο πρώτος οδήγησε στη φυλακή με οκταετή ποινή για βιασμό. Τώρα, ο Μαξ Κέιντι θα παίξει μαζί τους το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας, με βίαιη κατάληξη. Ένα σχεδόν μπιμουβάδικο ψυχολογικό θρίλερ που απέκτησε cult διαστάσεις με το πέρασμα του χρόνου και «ανακαλύφθηκε» εκ νέου όταν ο Μάρτιν Σκορσέζε γύρισε το remake του (με τη σωστή πια ελληνική απόδοση του τίτλου, «Το Ακρωτήρι του Φόβου»), το 1991. Ο Γκρέγκορι Πεκ, φυσικά, υποδύεται τον τίμιο και νομοταγή Αμερικανό οικογενειάρχη, ενώ ο Ρόμπερτ Μίτσαμ μπαίνει πειστικά στο πετσί του ρόλου του κακού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Barbarella LC

ΜΠΑΡΜΠΑΡΕΛΑ / BARBARELLA (1968)
Σκηνοθεσία: Ροζέ Βαντίμ

Ποιος μπορεί να σώσει το σύμπαν από τον σατανικό Ντουράν-Ντουράν; Μα, η Μπαρμπαρέλα, η βασίλισσα του γαλαξία, φυσικά! Μια από τις πλέον cult ταινίες στην ιστορία του σινεμά του φανταστικού, βασισμένη στην ομώνυμη σειρά comics του Ζαν-Κλοντ Φορέστ, με τεράστια επίδραση στην pop κουλτούρα (σκέψου το όνομα του συγκροτήματος των Duran Duran, τα κοστούμια του Ζαν-Πολ Γκοτιέ στο «Πέμπτο Στοιχείο», το music video του «Put Yourself in My Place» της Κάιλι Μινόγκ, τις αναφορές του Prince στο «Endorphin Machine»). Η Σοφία Λόρεν και η Μπριζίτ Μπαρντό αρνήθηκαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η Τζέιν Φόντα, ως η σύζυγος του Βαντίμ τότε, δεν θα μπορούσε να πει «όχι», δημιουργώντας μια υπερ-σεξουαλική και θρυλική κινηματογραφική φιγούρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 / Ο ΧΙΤΣΚΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΩΝ 40’s

SHADOW OF A DOUBT

ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ / SHADOW OF A DOUBT (1943)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Ο αγαπημένος θείος της Τσάρλι επισκέπτεται μετά από καιρό τη γενέτειρά του, όμως ο ιδιωτικός του βίος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο που ίσως σχετίζεται με την άγνωστη ταυτότητα ενός άνδρα που παντρεύεται πλούσιες χήρες με σκοπό να τις δολοφονήσει και να το σκάσει με τις περιουσίες τους. Από τα πιο έντονα ψυχαναλυτικά θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε μακάβριους τόνους του νουάρ και με το σαρδόνιο χιούμορ να σχολιάζει κάπως… ερωτικά τη σχέση θείου και ανιψιάς, το φιλμ αυτό έχει τη φήμη της προσωπικά πιο αγαπημένης ταινίας του ίδιου του δημιουργού της! Προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 / Ο ΧΙΤΣΚΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΩΝ 40’s

SABOTEUR

ΣΑΜΠΟΤΕΡ / SABOTEUR (1942)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Φωτιά από το χέρι σαμποτέρ σε εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών ενοχοποιεί εσφαλμένα έναν άνδρα που πρέπει να ανακαλύψει τα ίχνη τού πραγματικού ενόχου, για το καλό το δικό του και της πατρίδας του, φυσικά. Θρίλερ κατασκοπίας με πολεμικό background, από τα πρώτα έργα που γύρισε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο Χόλιγουντ, μπορεί να μην περιλαμβάνει ονόματα αστέρων στο καστ του, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο μαστορικά παραδείγματα της φιλμογραφίας του, με απίστευτες σκηνές ανθολογίας, όπως τη θρυλική κλιμάκωση της συμβολικής σύγκρουσης τυραννίας και δημοκρατίας επάνω στο Άγαλμα της Ελευθερίας!

Για τη μετάβασή σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού – Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλανάδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν και μετά από κάθε εκδήλωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. H συμμετοχή στην προβολή γίνεται με δελτίο προτεραιότητας, το οποίο θα διανέμεται αυθημερόν στο Κέντρο Επισκεπτών, 30’ πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Το δελτίο προτεραιότητας αφορά σε μεμονωμένη προβολή, και όχι σε ολόκληρο τoν κύκλο.

Niarchos August 2016