FreeCinema

Follow us
03.0215:30

«Η Επιστροφή» του… Ταρκόφσκι;


Κάποιος Μίσα Πέτριτς από τη Μόσχα είδε την «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και παρατήρησε μερικά… γνώριμα πλάνα ή ιδέες. Μάλλον είναι και μελετητής του σινεμά του Αντρέι Ταρκόφσκι, διότι αυτό που μόνταρε και ανέβασε στο διαδίκτυο θα σε κάνει να σκεφτείς ξανά το ζήτημα της λεπτής απόστασης μεταξύ του σκηνοθετικού homage και της… καρακλεψιάς!

Όλοι μας, ειδικά από τη θέση του κριτικού κινηματογράφου, κάνουμε συγκρίσεις με το κινηματογραφικό παρελθόν, ανακαλύπτουμε αναφορές ή «δάνεια» από την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου και μας αρέσει να ξεχωρίζουμε ένα homage λατρείας από κάτι που μοιάζει περισσότερο με καθαρή… κλεψιά. Ενίοτε, ονοματίζουμε κάποια από τα πράγματα που προσέξαμε στην οθόνη και προσπαθούμε να τα «ζυγίσουμε» δικαίως. Σεβαστά όλα αυτά περί «παρθενογένεσης» και τα λοιπά, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα «δανεικά» σου παρακλείνουν το μάτι… Κάτι τέτοιο συμβαίνει με το video comparison που δημιούργησε ο Ρώσος Μίσα Πέτριτς.

Revenant Tarkovsky

Αυτός ο τύπος που ζει στη Μόσχα, λοιπόν, πήγε και είδε την «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και παρατήρησε μερικά… γνώριμα πλάνα ή ιδέες σκηνοθετικές, γύρισε σπίτι του και, μάλλον επειδή θα λατρεύει τον Αντρέι Ταρκόφσκι, έκατσε και το έψαξε λιγάκι παραπάνω, ώστε να καταλήξει και να μοντάρει ένα σχετικό video με τίτλο… «The Revenant by Tarkovsky»! Σε αυτό, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πλάνο με πλάνο, δίπλα-δίπλα, στιγμιότυπα από την «Επιστροφή» του Ινιάριτου μαζί με «αντίστοιχα» από τη φιλμογραφία του Ταρκόφσκι. 17 σκηνές, όχι αστεία!

Revenant Tarkovsky 1 Revenant Tarkovsky 2 Revenant Tarkovsky 3 Revenant Tarkovsky 4 Revenant Tarkovsky 5

Μπορείς να πατήσεις play στη video gallery (πάνω δεξιά) για να το παρακολουθήσεις και να βγάλεις κι εσύ τη δική σου απόφαση. Κάποιες ίσως και να φαίνονται ελαφρώς generic ως ιδέες, όμως υπάρχουν και πλάνα με τα οποία θα θελήσεις… να τραβήξεις μαλλί και να βάλεις τις φωνές! Τύπου… «α, τον λήσταρχο» και άλλα χαριτωμένα. Εκτός κι αν έχεις θεματάκι οράσεως.