FreeCinema

Follow us
10.1111:00

State of the GIF: The TECH NOIR file.


Λέγονται Graphics Interchange Format, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1987, αλλά φέτος έγιναν το απόλυτο trend στα social, γεμίζοντας με κινούμενες εικόνες τις προσωπικές μας σελίδες. Ανάμεσα σε αυτό το… χάος των GIF, όμως, υπάρχουν και αληθινοί καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν. Για εμάς, ο TECH NOIR είναι ίσως ο καλύτερος.

Πολλά από τα GIF που βλέπεις καθημερινά στα social προέρχονται από κινηματογραφικές ταινίες, γι’ αυτό και η περίπτωσή τους μας αφορά. Αρκετά δείχνουν σχεδόν ακατέργαστα, σαν videoloops που έχουν «παγιδεύσει» μερικά δευτερόλεπτα από σκηνή ενός φιλμ και παίζουν διαρκώς, ύστερα από ένα ενδιάμεσο κι απότομο gap, ενίοτε και με μια συνοδευτική ατάκα που κάνει τους χρήστες τους να ταυτίζονται καλύτερα μαζί τους, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν από πού προήλθε αυτή.

Υπάρχουν και μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, όμως. Εκεί το GIF αποκτά μια καλλιτεχνική ποιότητα. Μοιάζει να έχει «αποδράσει» από μια ταινία σαν ένα απλό movie still, αλλά καθώς το παρατηρείς, με εμφανή ή και ύπουλα αργό, σχεδόν «κρυφό» τρόπο, κινείται, αποκτά ζωή και με ένα πετυχημένο reverse loop μένει εκεί… για πάντα.

The Terminator (1984)

Οι δουλειές του TECH NOIR είναι αυτές που ξεχωρίζω από τούτο το format. Εμφανίστηκε στον κόσμο τον Νοέμβρη του 2011 και τα πρώτα του GIF προέρχονταν από ταινίες του Κάμερον, του Λιντς και του Γκοντάρ. Δεν χρειαζόταν να πολυσκεφτείς ότι υπήρχε μια αρκετά εκλεκτική γνώση σινεμά. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του και ο ίδιος, «στόχος μου είναι να συλλαμβάνω αυτές τις στιγμές σε ένα cinemagraph και να τις κάνω να κρατάνε για πάντα».

Μπορεί να φανεί θρασύ, αλλά σε μερικά από τα GIF που επέλεξα μέσα από το site του TECH NOIR, ακόμη κι ένας Μπιλ Βαϊόλα θα καθόταν να χαζέψει τη δουλειά που έχει γίνει! Ένα κινηματογραφικό καρέ, που θα μπορούσε να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, γίνεται εδώ μια κινούμενη εικόνα απίστευτης ομορφιάς, που ανάλογα με τη διάθεσή σου να την παρατηρείς, μπορεί να μοιάσει με ένα μονοπλάνο το οποίο… δεν τελειώνει ποτέ, αλλά ταυτόχρονα δεν σταματά και να σε μαγεύει. Με τη δύναμη της απλότητας, που μπορεί να αποκτά και μια περίεργα ποιητική διάσταση.

Στις σελίδες που ακολουθούν μπορείς να παρακολουθήσεις (με αλφαβητική σειρά) τα πιο αγαπημένα μου από τις δημιουργίες του TECH NOIR μέχρι σήμερα. Το πλήρες αρχείο του βρίσκεται εδώ. Σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζεις ή πραγματικά δεν ξέρεις από ποια ταινία προέρχονται τα GIF, οι τίτλοι αποκαλύπτονται πατώντας (ή ακουμπώντας) πάνω στην εικόνα (αν θέλεις να τη δεις και στην πραγματική της διάσταση, επίσης).

10 Things I Hate About You (1999) 2001 - A Space Odyssey (1968) American Beauty (1999) An Education (2009) Apocalypse Now (1979) Atonement (2007) b Atonement (2007) Batman (1989) Batman Returns (1992) b Batman Returns (1992) Belle de Jour (1967) Black Swan (2010) Blade Runner (1982) b Blade Runner (1982) Close Encounters of the Third Kind (1977) Control (2007) Dark City (1998) Delicatessen (1991) Der Himmel über Berlin (1987)

TAGS: ,